DEZE MAAND IN OOR!

Juni 2017: het is de maand van de zwaargewichten. Los van de grote evenementen zijn er ook heel wat Grote Platen die elkaar deze maand om de aandacht verdringen. Radioheads OK Computer heeft wat dat betreft al twintig jaar voorsprong op de concurrentie. En is jarig! Daarom: een uitgebreide terugblik plús een kijkje in de extra’s van de heruitgave. Om je verder een klein inzicht te geven in het luxe-probleem dat deze OOR voor de makers was: Alt-J, Royal Blood, Fleet Foxes, Dan Auerbach, Real Estate, Kevin Morby, J. Bernardt, Cigarettes After Sex en Maggie Rogers hebben allemaal heel wat te vertellen. Zo ook Bryce Dessner over Planetarium, het project met Sufjan Stevens (en een Nederlands tintje). Paul Weller ondergaat de Lastige Keuzes, Millionaire haalt uit, Henk Spaan leidt ons rond in zijn platenkast en ook staan we nog even stil bij het plotselinge overlijden van Chris Cornell. En verder natuurlijk de gebruikelijke vrachtwagenlading aan cd-, film-, en boekenrecensies in deze nieuwe editie van OOR!


 

RADIOHEAD

Eigenlijk is het helemaal geen plaat over computers. Met die ontkenning van Thom Yorke begint vrijwel elke beschouwing over OK Computer. Maar wat is het dan wel? Een verzameling van indrukken die Yorke op tournee heeft opgedaan, zo vertelde hij in 1997 zelf in OOR. En nog iets anders: stemmen. Stemmen in Thoms hoofd, ‘na bijna anderhalf jaar reizen, televisie, computer en dat allemaal absorberen’. Een terugblik.

ROYAL BLOOD

Nee, het was geen toevalstreffer: Royal Blood is here to stay, zo bewijst tweede plaat How Did We Get So Dark? Met hun zelden vertoonde combi van bas, drums en vocalen zetten Mike Kerr en Ben Thatcher in 2014 en 2015 wereldwijd de clubs en festivalweides op z’n kop. Een draai van 180 graden hing vervolgens in de lucht – het werd er echter een van 360.

PAUL WELLER

Precies in de week van de veertigste verjaardag van In The City, de debuutplaat van The Jam, brengt Paul Weller zijn 25ste studioalbum uit: A Kind Revolution. Tijd om stil te staan bij al die jubilea heeft het Britse popicoon niet: de tijd dringt en er is nog zoveel te doen… De beruchte Lastige Keuzes bijvoorbeeld, die OOR heeft meegenomen naar Londen. Van hiphop tot hel, van alien invasions tot Brexit, van een Amsterdamse bar tot het heldere heden.

ALT-J

Na twee veelgeprezen albums en vier jaar de wereld rondtoeren was Alt-J er eind 2015 wel even klaar mee. Het Londense trio kondigde een jaar zonder bandactiviteiten aan, al hielden ze dat niet vol: vrij snel was derde album Relaxer alweer in de maak. Een wederom even ongrijpbaar als intrigerend werkstukje. OOR zocht Gus Unger-Hamilton, Joe Newman en Thom Green op in Londen. ‘Nog groter worden zie ik eigenlijk niet werken.’

FLEET FOXES

Na de Helplessness Blues tour ging Robin Pecknold (31) een jaar op reis en dook hij onder als student in New York. Fleet Foxes verdween daarmee weliswaar van het toneel, maar Pecknold schreef driftig door. Met Crack-Up staat hij weer in de spotlights, fris geschoren en ambitieuzer dan ooit. ‘Vaak voelde het alsof ik bloed uit een steen moest persen.’

SUFJAN STEVENS & FRIENDS

Om Planetarium te begrijpen moet je de makers begrijpen. Dat is niet gemakkelijk, aangezien zij worden gerekend tot de beste muzikanten van hun generatie. Sufjan Stevens, Bryce Dessner van The National, componist Nico Muhly en drummer James McAlister tekenen voor het ambitieuze project dat al in 2011 zijn oorsprong vond in Eindhoven. Dessner: ‘Als hedendaagse componisten hebben we de vrijheid om elke mogelijke creatieve ruimte te verkennen.’

OOR 6 ligt vanaf donderdag 8 juni in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan Blendle of de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals tickets voor Blink-182 in Rotterdam Ahoy of een van de nieuwste cd-pakketten!