Swans oorverdovend en overweldigend in de Effenaar

Genre
Avant-garde
Gepubliceerd op


Bij de eerste drones die openingsnummer The Knot starten lijkt er nog geen wolkje aan de lucht, maar als na tien minuten de eerste drumroffel invalt breekt de hel los. Swans-opperhoofd Michael Gira staat als een bezeten cultleider met zijn armen te zwaaien en dirigeert zo zijn band naar een kolkend hoogtepunt. Het nummer ontpopt zich tot een allesverwoestende trip van 41 minuten, met meerdere noise-uitspattingen waar een gemiddeld mens direct een hartaanval van zou krijgen. Het nummer is zo overweldigend dat het daaropvolgende Screen Shot ondanks de daverende uitvoeringbijna aanvoelt als een slap tussendoortje. Het duurt immers ‘maar’ een minuut of tien.


Tijdens dat nummer valt al wel op dat Gira behoorlijk vaak kwaad gebaart naar multi-instrumentalist Christoph Hahn. Na het volgende nummer barst de bom: ‘Sorry, but we have to stop because this guy is ruining the show.’ Of hij daarmee Hahn of iemand in het publiek bedoelt is niet helemaal duidelijk, maar een ding is zeker: de maestro is boos. De rest van de band blijft echter onbeweeglijk op hun plaats zitten en na wat strenge woordenwisselingen met de crew is ook Gira al snel weer terug. Het hele incident wordt snel vergeten en de band speelt verder alsof er niks gebeurd is. Dan valt ook weer op hoe goed deze samenstelling van de band in elkaar zit. Zelfs zonder vaste drummer Thor Harris. Hij is in Amerika op tour met zijn band Thor Harris & Friends, maar de invalkracht doet het meer dan verdienstelijk.


Na iets meer dan anderhalf uur gespeeld te hebben begint de band aan het slotakkoord: The Glowing Man, titelnummer van de meest recente plaat. De formule is inmiddels bekend, maar toch schrikken we ons een ongeluk als het nummer halverwege losbarst. De band voert de muziek nog een keer op tot het geluid bijna niet meer te harden is en zwakt het nummer dan geleidelijk af, waarna het na een half uur tot zijn einde komt. Volstrekt overdonderd en met klamme handjes verlaten we tegen twaalven de zaal en bedenken we ons hoe jammer het is dat dit de laatste tour van Swans in deze bezetting is. Ook vanavond waren de heren weer in bloedvorm en daardoor rest ons maar een conclusie: Swans is een band die je gezien moet hebben.

Door Reinier van der Zouw / Fotografie: Willem Schalekamp

Gezien: 7 oktober 2016, Effenaar, Eindhoven