Tove Lo nog lang geen superster

Genre
Pop
Gepubliceerd op


Want wat gaat ze ongelofelijk vaak de mist in vanavond. Het absolute dieptepunt vindt tegen het einde van het optreden plaatst tijdens Cool Girl, waarbij ze met een verschrikkelijke Daft-Punk-achtige autotune-stem je nekharen rechtovereind laat staan. En zo heeft vrijwel ieder nummer een tenenkrommend moment in zich, waarbij de vorm boven de inhoud wordt verkozen. Vanaf het moment dat Tove Lo de bühne op stapt ligt de focus vooral op de elektronische beats en door het door de strot geduwde feestgehalte kun je je afvragen of dit een optreden van een popzangeres of een EDM-act is.


Halverwege zet Tove Lo die formule kortstondig opzij, tijdens het ingetogen Imaginary Friend, waarbij haar stem bij vlagen zelfs goed uit de verf komt. Helaas is die manier van optreden van korte duur; zodra Tove Lo in de coulissen verdwijnt en het muzikale gat wordt opgevuld door een misplaatste drumsessie zijn we weer terug bij af. Er moet gefeest, gedanst en gesprongen worden. Het publiek slikt het allemaal als zoete koek en geeft gehoor aan ieder cliché dat Tove Lo voorschotelt: van handen in de lucht tot hartjes-gebaren en ook als we mee moeten zingen, geeft de Melkweg daar braaf gehoor aan. Moeilijk is dat overigens niet, want ook de teksten zijn niet om over naar huis te schrijven.


Wie het repertoire van Tove Lo kent, weet dat zo’n beetje ieder nummer bol straat van de seks en drugs. De zangeres accentueert dat live keer op keer door al rollend, kruipend en dansend over het podium te glijden. Tijdens Talking Body werkt ze al vanaf het begin van het nummer naar het moment toe waarop ze haar shirtje omhoog trekt en haar borsten aan een bomvolle Melkweg laat zien. Voor het grootste gedeelte van het publiek is dat geen verrassing meer, ze voert het trucje wel vaker uit. Ondanks dat vindt het publiek de fratsen van Tove Lo maar wat prachtig, zelfs als dat ten koste gaat van de muzikale kwaliteit.


Het grootste moment van euforie vindt plaats wanneer de zangeres haar hit Habits (Stay High) inzet. Hoewel dat nummer de avond afsluit, vat de track waarmee ze haar optreden opende het optreden beter weer: True Disaster. Tove Lo zal in de toekomst nog hard moeten werken om de status van superster te verdienen. Vanavond was het in ieder geval zeer ondermaats.

Door Melvin Sturm / Fotografie: Willem Schalekamp

Gezien: 8 maart 2017, Melkweg, Amsterdam