Wagonlading aan hits redt Kaiser Chiefs

Genre
Pop
Gepubliceerd op


Gelukkig blijkt het met zowel de hoeveelheid nieuw materiaal als de vermoeidheid van Wilson best mee te vallen. Het blijft bij een handvol nieuwe nummers, verder richt de band zich wijselijk op oud werk. En ondanks zijn wat verlopen voorkomen duurt het niet lang voordat Wilson als vanouds over het podium stuitert als een malle. Toch lijkt het heilige vuur van de heren redelijk gedoofd. Wilson richt zich maar zelden tot het publiek, als hij dat dan doet is hij nogal irritant. Zo spoort hij ons aan om toch vooral Stay Together te kopen, dan kunnen we de volgende keer beter meezingen met Parachute. Thanks, but no thanks,Ricky. Ook moeten we om de haverklap de bandnaam scanderen. De overige bandleden doen wat ze moeten doen, maar blijven volstrekt anoniem. Zo komt het geheel redelijk plichtmatig over.


Daardoor komt de sfeer er maar moeizaam in, als voel je de zaal opleven als de band een hit inzet. Gelukkig hebben de Britten er daar door de jaren heen meer dan genoeg van verzameld. Zo zorgt Everyday I Love You Less And Less voor een vroeg hoogtepunt. Na Hole In My Soul, het enige nieuwe nummer dat zich enigszins kan meten met het oudere werk, begint de band aan een blok hits dat zijn weerga niet kent, met Ruby en I Predict A Riot als uitschieters. Op dat moment voelt het weer als een jaar of tien geleden, toen Kaiser Chiefs nog een veelbelovende jonge rockband was. Helaas houden de heren dat niveau niet vast en zakt de show compleet in. Met nog maar een krap uur speeltijd op de klok verlaten de heren, na het vervelend bombastische Coming Home, alweer het podium.


De onvermijdelijke toegift begint met de wanstaltige popsong Good Clean Fun, die klinkt alsof ie geschreven is door een vijftienjarige (sleuteltekst: “Why you mad? Sex makes everything better). Daarna kan het niveau eigenlijk alleen maar omhoog en dat gaat het gelukkig ook. Afsluiter Oh My God is nog steeds een onweerstaanbare meezinger, waar zelfs een intermezzo waarin de bandnaam wéér gescandeerd dient te worden geen afbreuk aan doet. Qua albums hebben we ze een beetje afgeschreven, maar door de grote hoeveelheid aan hits die op ons zijn afgevuurd geven we Kaiser Chiefs als liveband nog nipt het voordeel van de twijfel.

Door Reinier van der Zouw / Fotografie: Mitchell Giebels

Gezien: 22 oktober 2016, 013, Tilburg