10 tips voor Amsterdam Dance Event

Genre
Dance
Gepubliceerd op

Woodstock At Bret
Vandaag begint het allemaal met een ‘klein’ gehouden feestje. Om er een beetje in te komen draait vanaf 23:00 uur een eclectisch gezelschap van San Proper, Melon, Bossoyo en Radio Galaxy tot het ochtendgloren. De entree en de capaciteit zijn bescheiden, een intiem begin dus.

Seth Troxler: Dj-Kicks Launch Party
Als je op personeelsuitjes de ogen van je collega’s wilt uitsteken, dan moet je zeker naar de DJ-kicks launch party. Op de aankomende huisfeestjes is dit wat die ene jonge van die andere afdeling die ‘wat van elektronische muziek weet’ ongevraagd gaat opzetten. Zorg dat je kan zeggen dat je erbij was. DJ-Kicks is de inmiddels legendarische mixserie die gerenommeerde dj’s of veelbelovende talenten de kans geeft een clubmix af te leveren gericht op de thuisconsumptie. Na het allereerste DJ-Kicks-album van C.J. Bolland in 1995 is het rooster uitgebreid tot meer dan vijftig releases, allemaal van zeer hoog niveau. Deze keer is de eer aan Seth Troxler. Hij lanceert zijn DJ-Kicks (met o.a. tracks van Herbert, DJ Koze, Ricardo Villlalobos, Derrick Carter en afsluiter Sun Ra!) met een acht uur durende set in club Closure. De charismatische Troxler is al meer dan tien jaar een connaisseur en vernieuwer in de dansmuziek. Opgroeiend tussen Detroit en Chicago, en met een locale radioheld als stiefvader, heeft hij de opkomst en neergang van de Amerikaanse house- en techno van dichtbij meegemaakt. Mocht je de show missen, Seth zorgt deze ADE ook voor de minder bedeelden.

Jeff Mills: Muzikale Tijdmachine
Detroit techno-legende Jeff Mills, heer van de eclectische radiomixen en meester van de kale clubsets, presenteert Time Tunnel. De avond zal een interpretatie zijn van Mills’ muziekgeschiedenis. Een dag eerder staat Mills nog in het Rembrandthuis. Hier zal hij in de voetsporen trachten te treden van die andere grootmeester, door in Rembrandts oude studio drie nummers te componeren geïnspireerd op Van Rijns Filosoof In Meditatie. Na de sessie zal Mills deze unieke ervaring met het publiek delen en evalueren in het Cultuurcentrum De Brakke Grond tijdens ADE MusicTalks.

Dekmantel X Hessle Audio
Amsterdams evenementenbureau en platenlabel Dekmantel presenteert een indrukwekkende line-up op het Westergasterrein. Ze doen dit samen met Hessle Audio, het Britse dancelabel van David Kennedy (Pearson Sound), Ben Thomson (Ben Ufo) en Kevin McAuley (Pangaea). Op de poster staan o.a. Four Tet, Joy Orbison, Ben Ufo, Pearson Sound, Young Marco en Motor City Drum Ensemble. Een avond voor de fijnproever.

Warp & Luckyme Labelnight
Het legendarisch Britse elektronicalabel Warp host in Paradiso samen met Luckyme Records, een nacht gevuld met hiphop, r&b, dance en experimentele elektronica. Warp is bij uitstek een broedplaats voor de meest toonaangevende maar ook tegendraadse artiesten. Zo hebben ze bijvoorbeeld Aphex Twin, Autechre, Boards Of Canada, LFO, The Black Dog, Brian Eno, Battles, Flying Lotus, Hudson Mohawke en Jamie Lidell onder hun hoede gehad. Zaterdag brengen ze een intrigerende line-up met o.a. Squarepusher (die dit jaar sterk terugkwam met Damogen Furies), Darkstar (nieuw album: Foam Island) en Evian Christ (een van de co-producers van Kanye Wests Yeezus). Niet voor iedereen, maar dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn.

Awakenings
Zelfs je buurvrouw heeft wel eens van Awakenings gehoord. Het jaarlijks terugkerende festival is het grootste technofeest van Nederland. Deze zondag staat men op de Gashouder, het terrein dat sinds de eerste Awakenings parties onlosmakelijk verbonden is met de vaderlandse technoscene. Hoofdgast tijdens deze ADE-editie is Rotterdamse technoheld Speedy J. Hij brengt zijn vrienden Blawan, Dasha Rush, Giorgio Gigli, Len Faki, Nina Kraviz en Rødhåd mee.

Howling
Eerder te zien op Lowlands: Howling. De coalitie tussen de Australische folky singer-songwriter Ry X en de Duitse producer Frank Wiedemann, één helft van deephouse-act Âme, staat donderdag 15 oktober op het podium van Paradiso.

Miss Melera
Aanstormend talent Miss Melera heeft dit jaar met haar talloze optredens over heel de wereld naam gemaakt. Met haar warme en melodische techno, gebracht op oncompromisloze wijze, zal ze de komende tijd steeds vaker podia headlinen. Ga nu naar een van haar sets of wacht tot iedereen het kent en je schouder aan schouder staat in de X-Ray.

Dgtl Presents Maya Jane Coles & Friends
DGTL komt met misschien wel de beste line-up van de week. Een buffet van de post-dubstep indie-favorieten Mount Kimbie, de uiterst muzikale deephouse van Dusky, de populaire live-act Bonobo en als hoofdschotel een van de populairste vrouwelijke dj’s ter wereld: housekoningin Maya Jane Coles (dit jaar ook verdienstelijk debuterend in post-dubstep kringen als Nocturnal Sunshine). Voor wie wil weten waar de afgelopen jaren op gedanst is.

Zeezout
Feestbureau ZeeZout staat garant voor het selecteren van dj’s die hun bezoekers met een beetje meer bedienen dan enkel ‘feest’. Deze ADE vult ZeeZout vier avonden op rij, variërend in genre en opzet. We hebben er twee geselecteerd (de andere twee avonden staan in het teken van de Disco en de Acid, dus wees welkom). Tijdens Feel My Bicep worden de rijzende dj-sterren van Bicep aangevoerd door Midland, producer van de mooie atmosferische house. Het feest is overigens vernoemd naar de FeelMyBicep-blog over vergeten disco, Chicago house en Detroit techno. De dag erop krijg je tijdens The Garden Special de kans om dj Hunee in een intieme setting te zien. Hunee is de kersverse (en best verrassende) winnaar van de 3voor12 Award voor het beste vaderlandse album van 2015. De in Amsterdam woonachtige Duitser, protégé van San Proper, kreeg die prijs voor zijn album Hunch Music,uitgebracht bij het hoofdstedelijke Rush Hour. Hunee was een van de vaste Trouw-dj’s. Benieuwd waar alle fuzz is all about? Ga hem zien en neem die hype maar met een korreltje zeezout.

Door Tim de Winkel / Foto:Johan Vivie

Amsterdam Dance Event: 14 t/m 18 oktober. Meer info en de complete line-up: www.amsterdam-dance-event.nl/