45 Jaar OOR: Lou Reed - Walk On The Wild Side

Genre
Pop
Gepubliceerd op

DE BEVRIJDING

Verdiep je in de ontstaansgeschiedenis van Lou Reeds beroemdste nummer – hoewel B-kant Perfect Day in de loop der jaren ook aanspraak kan maken op die titel – en je tuimelt van de ene verbazing in de andere. Veel is in ieder geval niet wat het lijkt, of wat je dacht dat het was. De grootste Transformer, de titel van Lou Reeds doorbraaksoloalbum waarvan Walk On The Wild Side het extraverte visitekaartje vormt, is op de keper beschouwd niet de uitvoerend artiest Lou Reed, maar het creatieve glambrein áchter hem: David Bowie. Enkele jaren later zal hij Iggy Pop uit het moeras trekken, begin jaren zeventig doet Bowie dat met Lou, net zo’n afgedreven rocklegende als de Ziggy Stardust uit zijn verbeelding.

Lou Reed, de vermeende ervaringsdeskundige die in Walk On The Wild Side ongeremd verslag doet vanuit de boezem van de New Yorkse LGBT-scene, begint dit liedje te schrijven in de meest brave, cleane, heteroseksuele en burgerlijke fase van zijn jongere jaren. Tussen augustus 1970 en januari 1972 leeft Lewis Allan Reed (van 2 maart 1942) geenszins een rock & roll-bestaan. Aan zijn decadente Velvet Underground-jaren heeft hij een stevige kater en een zenuwinzinking overgehouden. Om op krachten te komen gaat hij – drugsfree – weer bij zijn ouders wonen op Long Island, New York. Daar vindt hij een veilige haven, hoewel zij het waren die hem op zijn zeventiende tot driemaal toe een vernederende elektroshocktherapie lieten ondergaan om zijn opspelende homoseksuele neigingen te ‘verjagen’. Lou zelf: ‘Twee jaar lang werkte ik als typist in ons familiebedrijf. Mijn moeder zei altijd toen ik nog op de middelbare school zat: leer typen, dan heb je iets om op terug te vallen.’

Lees het hele verhaal hier via BLENDLE.


De jubileum-OOR met verhalen over David Bowie, U2, Prince, Iggy Pop, Nirvana, John Lennon, R.E.M., Lou Reed, Ramones, Stevie Wonder, Radiohead, Underworld, Bruce Springsteen, The Clash, Public Enemy, Joy Division en vele andere, typische OOR-namen ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.