45 Jaar OOR: Radiohead - Creep

Genre
Indie
Gepubliceerd op

De molensteen

Crap vond de band het later. Creeps werden ze genoemd. Een debuutsingle is altijd tricky. Je wilt opvallen maar geen one hit wonder worden. De eerste single van Radiohead werd een molensteen en is de band altijd blijven achtervolgen. Er volgde een oeuvre dat vele malen groter is dan dat ene liedje. Na de meesterwerken OK Computer en Kid A leek Creep definitief een jeugdzonde, maar het publiek zou er altijd om blijven vragen. Radiohead werd de belangrijkste alternatieve band van de afgelopen twintig jaar, maar raad eens wat op Spotify en Youtube nog steeds met afstand hun populairste liedje is? Creep dus, een ode aan het lelijke eendje. Maar met de ambities van een zwaan: ‘I wanna have control’.

Wat eraan vooraf ging
1985, Oxfordshire, Abingdon School, boys only. Thom Yorke, Ed O’Brien, Phil Selway, Colin Greenwood en Jonny Greenwood richten het bandje On A Friday op, naar de dag waarop geoefend wordt in het muzieklokaal van de school. Als de jongens één voor één elders in het land gaan studeren komt de band op een laag pitje te staan, maar helemaal stoppen doen ze niet. Als de meeste studies zijn afgerond, krijgt On A Friday in 1991 prioriteit. En met succes: Colin Greenwood leert EMI’s A&R-manager Keith Wozencroft kennen en versiert via hem een contract bij het Parlophone-label. Voor zes (!) albums, onder de voorwaarde dat de bandnaam wordt veranderd. Het wordt Radiohead, naar een Talking Heads-nummer op True Stories.

Lees het hele verhaal hier via BLENDLE.


De jubileum-OOR met verhalen over David Bowie, U2, Prince, Iggy Pop, Nirvana, John Lennon, R.E.M., Lou Reed, Ramones, Stevie Wonder, Radiohead, Underworld, Bruce Springsteen, The Clash, Public Enemy, Joy Division en vele andere, typische OOR-namen ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.