45 Jaar OOR: RATM - Killing In The Name

Genre
Rock
Gepubliceerd op

De middelvinger

‘Puberale aanstellerij.’ Aldus oordeelde de Volkskrant over het optreden van Rage Against The Machine op Lowlands ‘93. Tja, zo kun je het ook interpreteren. Zack de la Rocha is niet de best articulerende zanger uit de recente popgeschiedenis. Zelfs voor natives is het lastig te verstaan waar zijn teksten over gaan. Alleen die wereldberoemde zin uit Killing In The Name is niet te missen: ‘Fuck you, I won’t do what you tell me’. Die woorden resoneren bij iedere puber. Je bepaalt verdomme zelf wel hoe laat je thuiskomt en of je je broccoli opeet.

Als het steun biedt op de hobbelige weg naar volwassenheid vindt de band die misinterpretatie prima. Minder blij was men toen een oudere puber met het nummer aan de haal ging. ‘Hé UKIP en Nigel Farage, stop met het gebruik van Killing In The Name op jullie racistische/rechtse bijeenkomsten. Wij zijn tegen alles waar jullie voor staan. STOP. HET.’ Aldus twitterde gitarist Tom Morello in september 2012. Twintig jaar eerder – hij kluste in die tijd bij als gitaarleraar – had hij zijn les kort stilgelegd toen hij intuïtief een riff speelde waarvan hij vermoedde dat die wel eens bruikbaar kon zijn voor zijn nieuwe bandje Rage Against The Machine, waarmee hij werkte aan een debuutcassette.

Zack de la Rocha voelde die riff wel. Het inspireerde tot een eenvoudige tekst, waarin hij zijn woede uitte over de uitermate gewelddadige arrestatie van de zwarte taxichauffeur Rodney King. ‘Some of those who work forces, are the same that burn crosses’, schreef De la Rocha. En nee, die brandende kruizen hebben niets te maken met het gevoel dat je kunt overhouden aan een lange tocht op de racefiets. Vrij vertaald staat er: onder politieagenten bevinden zich racisten. De welgemeende fuck you sloeg daarop terug. Het was een oproep je niet te laten regeren door angst. Knap lullig als die oproep vervolgens misbruikt wordt door een politieke partij die bestaat bij de gratie van dezelfde angst.

Lees het hele verhaal hier via BLENDLE.


De jubileum-OOR met verhalen over David Bowie, U2, Prince, Iggy Pop, Nirvana, John Lennon, R.E.M., Lou Reed, Ramones, Stevie Wonder, Radiohead, Underworld, Bruce Springsteen, The Clash, Public Enemy, Joy Division en vele andere, typische OOR-namen ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.