45 Jaar OOR: Roxy Music - Virginia Plain

Genre
Pop
Gepubliceerd op

MANIFEST VOOR EEN NIEUWE TIJD

Géén refrein, een merkwaardige fade-in als intro en een abrupt eind waarin nog gauw even de songtitel voorbijkwam. En op het even daarvoor verschenen album was het nummer niet eens te vinden. Nee, aan de geldende marketingstandaard – if any – van de zomer van 1972 voldeed ie niet bepaald. Toch was het de single Virginia Plain die het kleurrijke Britse combo Roxy Music aan een groot publiek hielp.

‘Een manifest voor een nieuwe tijd’ noemde de Britse punkchroniqueur Jon Savage Virginia Plain ooit en haalde daarbij de tekstregels ‘So me and you, just we two, got to search for something new’ aan. Of die tekst zo bedoeld was, valt te betwijfelen (daarover straks meer), maar dat die ‘nieuwe tijd’ rond 1972 in de lucht hing, staat vast. Glamrock, androgynie en sciencefiction waren de sleutelwoorden, David Bowie – definitief los van z’n ruimteschip – stoeide met personages en alter ego’s, de dresscode was uitbundig (make-up, glitters, pauwenveren, plateauzolen) en in de bijbehorende muziek kwam ondertussen alles samen: bubblegumpop, rock & roll, cabaret, artrock, avant-garde en nog wel wat zijpaadjes. Laat maar komen, die nieuwe tijd. Iets met sky en limit.

Lees het hele verhaal hier via BLENDLE.


De jubileum-OOR met verhalen over David Bowie, U2, Prince, Iggy Pop, Nirvana, John Lennon, R.E.M., Lou Reed, Ramones, Stevie Wonder, Radiohead, Underworld, Bruce Springsteen, The Clash, Public Enemy, Joy Division en vele andere, typische OOR-namen ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.