5 redenen waarom je naar Weezer in de HMH moet

Genre
Rock
Gepubliceerd op

1: Ze spelen nummers van Pinkerton
Eerst even een bescheiden Weezer-geschiedenislesje. De band debuteert in 1994 met Weezer (die met de blauwe hoes, dit onderscheid is belangrijk). Dat album wordt een hit. Toen Weezer met opvolger Pinkerton een veel duisterder geluid liet horen werd die plaat compleet verguisd door critici en vrijwel totaal genegeerd door het publiek. Echter, in de loop van tijd begint men in te zien dat Pinkerton toch niet zo’n slecht album is en inmiddels staat het bekend als dé klassieker van de band. Maar, bij die laatste show in Nederland heeft frontman Rivers Cuomo nog zo’n hekel aan het album dat ze er geen nummer van spelen. Inmiddels is hij bijgedraaid en speelde de band het album zelfs enkele keren integraal. Dat zit er in de HMH waarschijnlijk niet in, maar wij hopen wel mee te kunnen brullen met nummers als Tired Of Sex en El Scorcho.

2: Ze zijn weer op de goede weg
In 2008 kwam de band met Weezer (die met de rode hoes), een plaat die te wisselvallig was om van een return to form te spreken, maar genoeg aardige songs bevatte om fans weer hoop te geven. Een jaar daarna al verschijnt Raditude, een album dat alle hoop teniet doet. De samenwerking met Lil’ Wayne die er op staat is nog niet eens het dieptepunt. Erger kon het bijna niet worden en, gelukkig, dat wordt het ook niet. Oké, Hurley was ook op zijn best halfgeslaagd album, maar dan komt in 2014 Everything Will Be Alright in the End uit. Een plaat die we met gerust hart wel een return to form kunnen nomen. Vooral de ambitieuze trilogie van nummers die het album afsluit is de moeite waard. Voor het eerst in jaren lijkt er weer een beetje werk in een Weezer-album te zitten.

3: Met het nieuwe album komt ook het wel goed.
De band komt natuurlijk niet zomaar naar Nederland. Er komt een nieuw album uit: Weezer (deze keer met een witte hoes). Hiervan zijn al drie nummers te horen en ze klinken alle drie prima. Op Thank God For Girls vindt Cuomo het weer nodig om een soort van te rappen, maar Lil’ Wayne is gelukkig nergens te bekennen. Do You Wanna Get High? klinkt als een Pinkerton b-kantje en dat is bedoeld als compliment. King Of The World is een kruising tussen Everything Will Be Alright en de blauwe Weezer en ook dat is een compliment. Als deze lijn op het hele album wordt doorgezet, lijkt de band definitief weer in vorm te zijn.

4: Live zijn de nummers beter dan op plaat
Weezer is nooit een slechte liveband geweest. Zelfs de nummers van Raditude waren live wel te pruimen. Waar de studioversie van Thank God For Girls toch de zwakste broeder is van de nummers van de witte Weezer die we al gehoord hebben, is deze liveversie een ander verhaal. De spanningsopbouw is veel sterker en de gitaarpartijen in het refrein komen stukken harder binnen. Ook de vele video’s van de concerten waar Pinkerton in zijn geheel gespeeld wordt, zijn om te smullen.

5: Er kan van alles gebeuren
Natuurlijk, het is mogelijk dat Weezer op 8 april een doorsnee rockshowt weggeeft en de meeste toeschouwers teleurgesteld naar huis gaan, maar Weezer is zo’n excentrieke band, anything could happen. Misschien spelen ze toch Pinkerton in zijn geheel! Of de blauwe Weezer! Of allebei! Het zou zomaar een legendarische avond kunnen worden en daar ben jij dan toch gewoon bij geweest. Het zou ook de andere kant op kunnen gaan. Misschien nemen ze Lil’ Wayne mee (grapje!), of blijkt de witte Weezer zo’n flop dat de band er tijdens deze albumreleaseshow al geen speelplezier meer heeft. Dat wordt het een legendarisch slechte avond, maar daar ben je dan toch maar mooi bij geweest.

Door Reinier van der Zouw / Foto: John Bollwitt (CC)