Best Kept Secret in vijf Grammys

Genre
ALL
Gepubliceerd op

Jamie XX
In Colour – Best Dance / Electronic Album (nominatie)

Het is een opvallende headliner. Best Kept Secret boekt de dj-set van Jamie XX als afsluiter van het festival. Jamie Smith is naast dj en producer ook bandlid van The XX. Vorig jaar bewees Smith zich als soloartiest met zijn tweede album In Colour. Het leverde de Brit een nominatie op voor de Mercury prijs en een Grammy Award. De Amerikaanse muziekprijs ging echter aan zijn neus voorbij, Skrillex en Diplo namen het beeldje mee naar huis voor hun project Jack Ü.

Wilco
A Ghost Is Born – Best Alternative Music Album (winst)

Vlak voor de release van het vijfde album van Wilco in 2005 meldde zanger Jeff Tweedy zich in de afkickkliniek. A Ghost Is Born moest door de opname van de frontman twee weken worden uitgesteld. Toen het album eenmaal verscheen bleek het een succes. De plaat werd – op dat moment – het meest verkochte album van de band en ze kregen een uitnodiging voor de Grammy Awards. De Amerikaanse groep won de onderscheiding en liet daarmee medegenomineerden Franz Ferdinand, PJ Harvey, Björk en Modest Mouse met lege hangen achter.

Band Of Horses
Infinite Arms – Best Alternative Music Album (nominatie)

Infinite Arms wist in de Nederlandse hitlijsten geen potten te breken. De plaat stond slechts twee weken in de top 100 en piekte op nummer 64. Hoe anders was dat aan de andere kant van de oceaan. Het in 2010 verschenen album stond in de top 10 van drie Amerikaanse hitlijsten én bracht ze heel dichtbij een Grammy. De groep zag het felbegeerde beeldje naar The Black Keys gaan. Schamen hoefde Band Of Horses zich zeker niet, samen met Arcade Fire, Broken Bells en Vampire Weekend vormden ze een mooi groepje verliezers.

Beck
Winst: 5 – Nominaties: 16

Beck (openingsfoto) is een ervaren Grammy-winnaar. De Amerikaanse zanger werd maar liefst zestien keer genomineerd voor de prijs. Bek David Campbell, zoals Beck echt heet, nam uiteindelijk vijf keer de onderscheiding mee naar huis. De eerste keer was in 1997 voor het nummer Where It’s At, het lied waarmee Beck nog altijd zijn optredens afsluit. Hij won niet van de minste namen, andere genomineerden waren Bruce Springsteen, Eric Clapton, Bryan Adams en John Hiatt. De laatste keer dat Beck de prijs in ontvangst nam was vorig jaar. Toen won hij twee beeldjes voor zijn laatste album Morning Phase.

Caribou
Our Love - Best Dance / Electronic Album (nominatie)

Jamie XX had dit jaar nog een concurrent in zijn strijd om een Grammy: Caribou. De Canadese producent was in dezelfde categorie genomineerd voor zijn album Our Love. Vooral single Can’t Do Without You zal de dansvloerliefhebber bekend in de oren klinken. Ook voor Caribou bleek de Amerikaanse muziekprijs te hoog gegrepen. Wel won hij met het album de European Independent Album Of The Year prijs, wederom moest Jamie XX toekijken hoe zijn eigen nominatie niet werd verzilverd.

Door Boudewijn Boes / Foto: Peter Hapak