Column: New Wie?

Genre
Hiphop
Gepubliceerd op

Het leukst waren alle reacties op social media. ‘Het failliet van de Nederlandse popmuziek’, ‘commerciële troep’ en vooral ‘ new wie?’ waren veelgehoorde commentaren. Om te laten zien dat ze heus de feeling met ‘wat er leeft bij de jeugd’ niet kwijt zijn geraakt, waren er natuurlijk ook de reacties van de zogenaamde kenners die het een ‘dappere keuze’ van de jury noemden. En de fans van New Wave? Die hebben geen idee wat de Popprijs is. Laat staan dat ie werd uitgereikt.

Ieder jaar is er veel commentaar op de keuze van de jury. Logisch, de prijs kan immers maar naar één act gaan. En dus zijn de fans van alle overige acts teleurgesteld. Als Kensington had gewonnen hadden de mensen met zogenaamde goede smaak lopen klagen, als de Golden Earring had gewonnen hadden we gelezen dat het minstens 20 jaar te laat was en bij winst van Dotan had je kunnen beargumenteren dat hij slechts twee echte hits heeft gehad. Wat ik maar wil zeggen: welke keuze de jury ook had gemaakt, er is altijd een tegenargument te bedenken.

Wat ik van deze winnaar vind? Dat doet er dus eigenlijk niet zo toe. De jury heeft zijn argumenten toegelicht. ‘New Wave verdient de Popprijs 2015 omdat ze zonder de bekende weg te bewandelen een publiek heeft weten te bereiken dat groter is dan van welke Nederlandse band of artiest ook’. Geen speld tussen te krijgen, de cijfers spreken voor zich: 60 miljoen streams op Spotify, 80 miljoen op YouTube, dat haalt geen enkele andere Nederlandse act.

Aan de andere kant: ook geen enkele andere Nederlandse act kan zeggen dat ze al 50 jaar bestaan en nog altijd de zalen vol trekken, zoals de Golden Earring. Geen enkele andere Nederlandse act kan zeggen dat ze hiphop live naar zo’n hoog niveau hebben gebracht als Typhoon het afgelopen jaar. En welke andere act kan zeggen dat ze vijf Ziggo Dome-shows in een jaar kunnen uitverkopen? Want Kensington heeft de tickets voor de drie shows van 2016 ook in 2015 verkocht.

Er is altijd een argument te verzinnen om de Popprijs aan een bepaalde act uit te reiken. Laten we dus vooral het belang van de prijs niet overdrijven. Een andere jury had een andere keuze gemaakt. En Kensington (mijn winnaar) was met deze jury eigenlijk bij voorbaat al kansloos.

Door Tim Veerwater / Foto: Marcel Poelstra