Cover Story: Black Holes And Revelations

Genre
Rock
Gepubliceerd op

Een albumhoes van Muse is nooit zomaar een albumhoes. Achter iedere plaat van de band schuilt een weldoordachte boodschap. Zo ook achter Black Holes and Revelations uit 2006verschijnt. Het is twee jaar na het grote succes van Absolution, waarmee de Britten de nummer één positie bereiken in de Engelse hitlijsten en met Time Is Running Out voor het eerst in de single top tien belandden. Voor het artwork strikt de band niemand minder dan kunstenaar Storm Thorgerson. Een grootheid in zijn vakgebied. Hij maakte albumhoezen voor AC/DC, Led Zeppelin en The Cranberries. Maar zijn bekendste werken zijn ongetwijfeld de platenhoezen van Pink FLoyd met The Dark Side Of The Moon als vlaggenschip.

Door het succes van Absolution vraagt de band Thorgerson voor Black Holes And Revelations opnieuw om een albumhoes te ontwerpen. Het enige verschil: deze keer geven ze hem complete vrijheid. De kunstenaar stort zich op het nieuwe album en laat zich uiteindelijk het meest inspireren door Knights Of Cydonia en Invincible. Die nummers linkt hij met het Bijbelse verhaal van de vier ruiters van de Apocalyps. Hierin worden vier ruiters die symbool staan voor oorlog, de dood, pestilentie en honger naar de aarde gestuurd om dood en verderf te zaaien.

Thorgerson vertaalt het verhaal naar de tijd van nu en kiest ervoor om de ruiters als Mr. Paranoïde, Mr. Intolerantie, Mr. Narcisme en Mr. Hebzucht uit te beelden. De eerste draagt een pak vol met ogen, want hij is altijd waakzaam. De tweede heeft een pak met religieuze symbolen en boven draagt hij oogkleppen, zodat hij alleen zijn eigen overtuiging ziet. Mr. Hebzucht draagt een pak vol met spiegels, omdat hij nooit genoeg van zichzelf kan zien en Mr. Hebzucht tenslotte draagt een pak van goud, inderdaad om zijn hebzucht uit te beelden.

Op de hoes zitten de vier heren op een Mars-achtig landschap (Cydonia) om een tafel te wachten totdat ze naar de aarde gaan. Op diezelfde tafel staan een aantal miniatuurpaarden symbool voor het feit dat de ruiters hun paarden zijn ontgroeid en niet meer te controleren zijn.

'Come ride with me,
Through the veins of history,
I'll show you how god,
Falls asleep on the job'


Deze tekst uit Knights of Cydonia blijkt achteraf dé inspiratie geweest te zijn voor Thorgerson. Hoewel de ontwerper de volledige vrijheid kreeg, was de band het toch niet helemaal eens met het eindresultaat. Muse wilde niet alle miniatuurpaarden op de cover hebben en vond het Spaanse landschap van natuurpark Bardenas niet mooi. Na wat discussie kocht Muse de rechten van de foto en kleurde het landschap in eigen beheer een stuk roder zodat het meer op Mars zou lijken. Ook haalden ze een aantal miniatuurpaarden van de foto voordat ze de plaat uitbrachten. Het album groeide uit tot misschien wel hun meest succesvolle ooit.

Door Melvin Sturm