Cover story: Heartworms

Genre
Pop
Gepubliceerd op

Dat The Shins-frontman James Mercer een obsessie heeft voor caleidoscopische afbeeldingen mag geen geheim zijn. De artistieke versieringen van de natuur die schommelen tussen realiteit en fantasie, zijn al vanaf debuut Oh, Inverted World uit 2001 met daarop de klassieker New Slang vertegenwoordigd op de albumhoezen van de groep. Toen in 2007 de derde langspeler Wincing The Night Away verscheen, meldde Mercer zich bij zijn eigen broer die destijds het artwork voor de plaat in de kenmerkende stijl maakte.


Voor de laatste twee platen roept Mercer de hulp van ontwerper Jacob Escobedo in, die vooral bekend is van zijn illustraties voor de Marvel-stripboeken en zijn werk voor televisiezender Cartoon Network. Mercer kent de ontwerpen van zijn zijproject Broken Bells, waar de kunstenaar ook het artwork voor maakte. ‘Het is een feest om met Jacob te werken. Hij is extreem flexibel in zijn denkwerk en ik krijg altijd het gevoel dat we elkaar volledig begrijpen’, zei Mercer tegen het Britse Billboard.

Tijdens de eerste kennismaking met Heartworms duurt het dan ook niet lang voordat Escobedo met een idee voor de hoes komt. ‘Vanaf het eerste moment dat ik het album hoorde, kwam het idee van wormen die uit een dood hart kruipen en op een wilde bloemenzee terechtkomen. Ik beeld er een vrolijke depressie mee uit’, aldus de kunstenaar.


Escobedo liet zich ook inspireren door Japanse kunststroming Yokai uit de negentiende eeuw. Hier worden angstaanjagende monsters in een komische vorm uitgebeeld zodat ze toch niet zo angstaanjagend lijken als het eerste zicht doet vermoeden. ‘Dat beeldt precies uit waar Heartworms over gaat, maar dan precies andersom. Op het eerste gehoor klinkt het vrolijk, maar wanneer je goed naar de teksten luistert zit daar ook een donkere kant aan. Dat staat gelijk aan de mooie bloemen en het schrikbeeld van het skelet. Ik vind het mooi hoe Escobedo de balans tussen een gebroken hart en en vrolijke momenten heeft uitgebeeld. Hij heeft fantastisch werk afgeleverd. Alweer’, vertelde Mercer over de kunstenaar.

Meer weten over Heartworms? Lees in de nieuwste editie van OOR alles over het nieuwe album in een uitgebreid interview dat we hadden met James Mercer. OOR 3 ligt in de winkel en is te lezen via Blendle.

Lees ook OOR's Cover Story's over Push The Sky Away van Nick Cave, To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar, Black Holes And Revelations van Muse, Contra van Vampire Weekend en Whatever People Say I Am, That's What I'm Not van de Arctic Monkeys.


Neem nu een abonnement op OOR en krijg gratis tickets voor Pinkpop, Dauwpop, Rewire of Blink-182.

Door: Melvin Sturm