Cover story: Push The Sky Away

Genre
Pop
Gepubliceerd op

Nick Cave And The Bad Seeds hebben sinds de oprichting in 1983 zoveel albums uitgebracht dat je de tel af en toe kwijtraakt. Toch bereikte Cave nooit eerder de hoogste positie in de albumlijst van zijn thuisland Australië. Dat verandert in 2013 wanneer het vijftiende (!) studioalbum van het gezelschap verschijnt: Push The Sky Away. Na het uitbundige Dig, Lazarus Dig!!! dat vijf jaar eerder werd uitgebracht, is rust en kalmte een overheersend geluid op de langspeler.

Die rust wil Cave ook overbrengen op de albumhoes. Wekenlang spoken er ideeën door het hoofd van de zanger, maar iets concreets weet hij van zijn plannen nooit te maken. Terwijl hij mijmert over het mogelijke artwork van de plaat, vindt in diezelfde periode een fotoshoot plaats, waarbij Cave samen met zijn vrouw, Susie Bick, voor de camera poseert in hun huis in Brighton. Fotograaf van dienst is de Franse Dominique Issermann, die op dat moment de plaatjes voor een Frans magazine schiet. Hoewel zij genoeg foto’s van het stel maakt, schuwt ze niet om ze ‘backstage’ ook op de gevoelige plaat vast te leggen.

Op het moment waarop Bick voor de zoveelste keer haar kleding wisselt, treft Cave haar gehuld in een badjes in het midden van de slaapkamer. De ramen in de kamer zijn verduisterd door enorme houten luiken en wanneer Bick aan Cave vraagt of hij een van de luiken wil openzetten, laat ze haar badjas vallen om vervolgens poedelnaakt door de slaapkamer te dartelen. Voor de fotograaf was het een gevalletje ‘op de juiste plek en op het juiste moment’ en zij wist dit opmerkelijke beeld vast te leggen. Een lucky shot dat het uiteindelijk schopt tot de albumhoes.


‘We zagen later pas het resultaat van de spontane foto en waren overdonderd. Het is zo’n rare, maar mooie en dubbelzinnige foto tegelijkertijd’, verklaart Cave tegen het Australische ABC.net. ‘Vanaf dat moment was het wel duidelijk dat deze foto gebruikt zou worden voor het artwork. Naar mijn idee sluit dit goed aan op de plaat, het geeft het schrijfproces op zoveel verschillende artistieke manieren weer. Dat proces begint bij mij altijd op de plek waar ik woon, met in het bijzonder de slaapkamer’, aldus de zanger.

Lees ook OOR's Cover Story's over To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar, Black Holes And Revelations van Muse, Contra van Vampire Weekend en Whatever People Say I Am, That's What I'm Not van de Arctic Monkeys.


Neem nu een abonnement op OOR en krijg gratis tickets voor Pinkpop, Dauwpop, Rewire of Blink-182.

Door Melvin Sturm