De invloed van de Pixies

Genre
Indie
Gepubliceerd op

De unieke dynamiek in nummers tussen rustig en hard, de balans tussen harmonieus en chaotisch, catchy pop-melodieën maar toch hard: hun oeuvre heeft generaties aan jonge rockers geïnspireerd en de voetsporen van de band zijn nog steeds duidelijk te zien in het hedendaagse muzieklandschap. Het precieze aantal bands is misschien wel ontelbaar, maar hier noemen wij zes artiesten voor wie de Pixies een enorme invloed waren.

Nirvana

Voor Kurt Cobain waren de Pixies wellicht de grootste invloed op zijn werk in Nirvana. De structuur van songs en de dynamiek is volledig geïnspireerd door de nummers van zijn idolen. ‘Ik was eigenlijk van de Pixies aan het jatten’, vertelde Cobain destijds in een interview aan Rolling Stone. ‘Toen ik de Pixies voor het eerst hoorde voelde ik zo’n connectie met die band, alsof ik zelf in de band had moeten zitten, of op z’n minst in een Pixies-coverband. We gebruikten hun gevoel van dynamiek: eerst zacht en stil en daarna luid en hard.’ Sommigen zullen beweren dat Nirvana het geluid van de Pixies heeft geperfectioneerd, maar of de Pixies daar zelf ook zo over denken is niet bekend.

The Strokes

Een andere band die duidelijk gebruik maakt van dezelfde dynamiek in songstructuur zijn The Strokes, zeker in hun oudere werk. Op nummers als Someday en Reptilia zijn de vingerafdrukken van Black Francis duidelijk te besmeuren. Sterker nog: veel mensen zijn er heilig van overtuigd dat het nummer Is This It een regelrechte kopie is van Where Is My Mind? van de Pixies. Is dat zo? Bepaal zelf maar. Dat Julian Casablancas en consorten veel naar de Pixies hebben geluisterd is in ieder geval niet te betwisten.

Radiohead

Voordat Radiohead debuutplaat Pablo Honey opnam zagen de bandleden de Pixies live en werden omver geblazen. Misschien zelfs tot het punt dat ze het niet meer zagen zitten om zelf op het podium te staan. Gelukkig zette die gedachte niet door, maar de band heeft op hun eerste paar platen naar eigen zeggen voornamelijk gestolen van de Pixies. Johnny Greenwood vertelde aan Pitchfork: ‘We gebruiken de gitaar niet meer zoveel nu. Er zijn maar zoveel Pixies-albums, je kan ze niet blijven kopiëren. Dat is wat we al te lang gedaan hebben.’ En als je nummers als Creep en Fake Plastic Trees hoort is die invloed snel duidelijk, ook al is Thom Yorke nooit zo schreeuwerig als Black Francis.

Weezer

Op het werk van Weezer is ook de Pixies-stempel duidelijk te zien. Toen frontman Rivers Cuomo naar Los Angeles verhuisde en nieuwe muziek begon te ontdekken, waren de Pixies een van de eerste bands was die hem aanspraken. Het harde refrein dat de Pixies hebben gepionierd komt terug in veel Weezer-tracks, waaronder Say It Ain’t So en Only In Dreams. De invloed is misschien wat gemaskeerd onder die hevige laag pop, maar ook Rivers Cuomo ontkomt er niet aan een beetje van zijn idolen te hebben geleend.

The Breeders

Oké, deze is misschien niet helemaal eerlijk, maar aangezien The Breeders zich inmiddels hebben ontwikkeld tot hun eigen beestje tellen we ze toch mee. Zonder de Pixies mochten we uiteraard nooit kennis maken met deze band, die destijds begon als zijproject voor bassiste Kim Deal. Of althans, niet met dezelfde bezetting en laat staan dezelfde sound. Neem de grootste hit van de band, Cannonball. Qua songstructuur had dit zo een verloren Pixies-nummer gezongen door Kim Deal kunnen zijn, ondanks dat de bands toch duidelijk anders willen klinken. Voor Deal lijkt het toch wat lastig om het template van haar oude band los te laten, maar het eindresultaat is er niet minder door.

David Bowie

Bowie was er natuurlijk al lang voordat de Pixies hun eerste nummer samen speelden. Maar net als veel bands voor wie Bowie eerst een grote invloed was, werden zij uiteindelijk een grote invloed voor Bowie. In een interview vertelt de muzikale kameleon dat de Pixies samen met Sonic Youth de meest interessante band uit de jaren 80 was. Zo noemde hij de songdynamiek, de uitermate goed doordachte songteksten en de gekleurde lagen die gitarist Joey Santiago toevoegde. Op het late werk van Bowie, met name Heathen, zijn die invloeden onmiskenbaar. Er staat zelfs een cover van Pixies-nummer Cactus op die plaat!

De show van de Pixies in de Heineken Music Hall aanstaande zondag 27 november is helemaal uitverkocht.

Door Philip Schotte