De ontwikkeling van Balthazar in vijf nummers

Genre
Indie
Gepubliceerd op

Bathroom Lovin’ (Situations)
Een van de allereerste singles van de band en hoewel de sound inmiddels aardig veranderd is, is het absoluut herkenbaar als Balthazar. De opbouw is belangrijk. Het begin is minimaal, kil en doet soms zelfs wat aan hiphop denken, dan komen de violen en blazers erbij en gaat het geheel wat meer richting jazz. Het gevolg is een van de meest luchtige en aanstekelijke nummers van de band. Aan de ene kant is het jammer dat het nummer nooit meer live gespeeld wordt, maar aangezien de band wel duidelijk geëvolueerd is, zou het nu live misschien een beetje uit de toon vallen.

The Boatman
Zeker in de begindagen werd Balthazar nogal eens vergeleken met dEUS, maar waar bij die band in de beginjaren de chaos centraal stond, was bij Balthazar alles redelijk geordend. Toch kwam die chaos soms naar voren, bijvoorbeeld op dit nummer van debuutalbum Applause. Het nummer bouwt langzaam op naar een uitbundig refrein en werkt dan toe naar een bescheiden, doch doeltreffende climax. Dit is een van de weinige songs van Applause die nog regelmatig live gespeeld wordt en altijd een waardevolle aanvulling op de setlist.

The Oldest of Sisters
Tweede plaats Rats is volgens critici het beste album van de band en de plaat waarop het geluid de grootste wijziging kreeg. De sound is hier veel meer georkestreerd en doet bij soms zelfs klassiek aan, luister maar naar de prachtige violen op Any Suggestion. Opener The Oldest of Sisters zet de toon: in nog geen drie minuten geeft de band eigenlijk een samenvatting van het gehele album. De instrumenten zijn meer aanwezig, de opbouw is spannender en de climax is overweldigender.

Leipzig
Een single die tussen het verschijnen van album twee en drie uitkwam. Toch is Leipzig veel meer dan een tussendoortje, de band wijdt er zelfs een tour aan. Het nummer kwam tot stand in de tourbus en klinkt als een perfecte brug tussen de sounds van de desbetreffende albums. Daarom is het nummer volgens ons essentieel binnen het oeuvre dan Balthazar en zeker de moeite waard om op te zoeken als je alleen bekend bent met de studioalbums.

Then What
Een van de singles van het derde en nieuwste album Thin Walls. In dit nummer laat de band een heel rijk en warm geluid horen, dat mijlenver afstaat van de toch wat kille sound van het debuutalbum. De opening heeft wel wat weg van Love Will Tear Us Apart van Joy Division, maar het nummer gaat op een heel andere manier verde. Then What is perfect geplaatst op het album, meteen na de melancholische violen van opener Decency slaat het in als een bom. Als de band op een volgende plaat deze lijn volgt, staat ons iets heel moois te wachten.

Balthazar is in maart in Nederland te zien:

4 maart: Where The Wild Things Are Festival, Zeewolde
5 maart: Metropool, Hengelo (nog tickets beschikbaar!)
6 maart: Gebouw-T, Bergen Op Zoom (uitverkocht)
27 maart: Paaspop, Schijndel

Foto: Alex Salinas