De tien beste tracks van LCD Soundsystem

Genre
Dance
Gepubliceerd op

10. Daft Punk Is Playing At My House
De eerste kennismaking met LCD Soundsystem voor veel mensen. James Murphy praat-zingt over het huisfeestje van zijn dromen, met Daft Punk als hoofdgast, ondersteund door de, inmiddels kenmerkende, onweerstaanbare combinatie van scheurende gitaren en een dikke beat. De band bracht hierna nog meer feestgevoelige singles uit als North American Scum en Drunk Girls, maar die konden het succes van dit nummer niet overtreffen.

9. Christmas Will Break Your Heart
Dit nummer is nog maar kort uit, maar kan zich wat ons betreft al meten met de klassiekers van de band. Murphy omschrijft het nummer zelf als ‘een depressief kerstliedje’ dat hij al acht jaar lang voor zichzelf zong. We mogen blij zijn dat hij het niet voor zichzelf heeft gehouden. Het nummer begint klein, maar bouwt langzaam op naar een hartverscheurende climax. Deze track belooft heel wat voor verder nieuw werk van de band.

8. Movement
It’s like a movement without the bother of a meaning', schreeuwt Murphy als reactie op de vloed van weinig vernieuwende rockbands die de muziekwereld begin deze eeuw overspoelen. In de eerste minuut laat de band zien dat je met slechts een synthesizer en een drummachine ook al behoorlijk hard kan rocken, waarna al snel de ‘echte’ instrumenten invallen en het allemaal nog een tandje harder gaat. Vooral live een absoluut hoogtepunt, maar ook in de studioversie lekker genoeg om compleet uit je plaat te gaan.

7. Get Innocuous
De openingstrack van Sound Of Silver, het voorlopige meesterwerk van de band, laat zien hoe goed LCD Soundsystem is in het opbouwen van een nummer. Het begint met een nerveuze, continu herhalende beat, waarna steeds meer instrumenten invallen die uiteindelijk ruimte geven voor de hypnotiserende vocalen en dan toewerken naar een indrukwekkend crescendo. Het eindeloos herhaalde mantra ‘you can’t normalize, don’t it make you feel alive' dekt de lading uitstekend.

6. Tribulations
Dit nummer bevat misschien wel de duisterste teksten van de band, maar is toch extreem aanstekelijk en dansbaar. Vooral het moment waarop de gitaren het nummer binnenvallen is geweldig en de climax die daarop volgt is om te smullen. Van alle pure dancenummers van de band is dit een van de beste.

5. New York, I Love You But You’re Bringing Me Down
Een geniale zet, een album vol met stuiterende dancepunk afsluiten met een rustige ode aan New York. De band deed het op Sound Of Silver. Het nummer bevat enkele van de mooiste teksten die Murphy ooit schreef, zoals: ‘You’re still the one pool in which I’d happily drown’. Natuurlijk blijft het nummer niet de gehele speelduur rustig, maar de onvermijdelijke climax is, opnieuw, overdonderend mooi.

4. Losing My Edge
Het allereerste LCD Soundsystem-nummer klinkt vandaag de dag nog steeds fantastisch. Murphy praat-zingt over zijn hopeloze pogingen om bij te blijven in het muzieklandschap en maakt ondertussen weer snedige observaties. Na de zin ‘I hear everybody you know, is more relevant than everybody I know’ gilt een hysterische Murphy de gehele inhoud van zijn platenkast (Gil! Scott! Heron!). Een betere debuutsingle is haast niet denkbaar.

3. Us V Them
Ook dit nummer maakt gebruik van een geniale opbouw en een herhalend mantra (‘the time has come, the time has come today'), maar kenmerkt zich vooral door het geweldige refrein dat na drie minuten zijn intrede doet. Tel daarbij een briljant gebruikte koebel op en je hebt een nummer dat perfect is om acht minuten lang een raar dansje op te doen en heel hard mee te zingen.

2. Dance Yrself Clean
Het enige nummer in deze lijst van het derde studioalbum This Is Happening. Deze openingstrack was voor veel mensen even wennen. Waar Get Innocuous er gelijk stevig inhakte begint dit nummer kaal en ingetogen. Murphy zingt zo zachtjes dat hij amper te verstaan is, maar wie het geluid harder zet krijgt na drie minuten een aangename verrassing. Dan knalt de beat er keihard in en schreeuwt Murphy de longen uit zijn lijf. De komende zes minuten zijn compleet euforisch en maken van dit nummer het op een na beste uit de gehele discografie.

 

1. All My Friends
We vallen in herhaling, maar LCD Soundsystem is dus een meester in opbouw. Daar is dit nummer het absolute bewijs van. De repetitieve pianoriedel die het nummer aftrapt gaat voor sommigen misschien onder de irritatiegrens door, maar sleept het nummer wel mee naar een prachtige climax. De beelden van het euforische publiek in de bovenstaande video, genomen tijdens het afscheidsconcert van de band, spreken boekdelen. ‘Where are your friends tonight?’

Door Reinier van der Zouw

Foto: Ruvan Wijesooriya