Eurosonic Noorderslag: 16 tips voor 2016

Genre
ALL
Gepubliceerd op

BARNS COURTNEY
Het feit dat Barns Courtney (geboren te Ipwish, opgegroeid in Seattle, nu weer Brits ingezetene) door Ed Sheeran als Carl Barât wordt getipt, bewijst de veelzijdigheid van de singer-songwriter. Barât was zelfs zo onder de indruk van Courtneys mix van blues en Americana dat hij hem maar meenam op de tour van The Libertines.

CHANTAL ACDA
Ze deed ervaring op onder de hoede van Gaëtan Vandewoude in zijn Isbells, maar inmiddels heeft de Vlaamse Chantal Acda alweer haar tweede soloplaat uitgebracht. The Sparkle In Our Flaws, opgenomen in Oregon, saat wederom vol met prachtige, intieme luisterliedjes.

FEWS
Mysterieuze jongens, die Zweden van FEWS. We weten hun voornamen, dat ze fans zijn van Zlatan Ibrahimovi? en dat ze broeierige, intense postpunkliedjes maken. Een single als The Zoo bewijst dat dat soms meer dan genoeg kan zijn.

GEORGIA
Wanneer ex-voetballers zich op muziek richten, gaat dat meestal richting de carnavaleske meezingers. Georgia Barnes, voormalig speelster van Arsenal en QPR, bewijst dat het anders kan. De multi-instrumentaliste drumde al mee bij Kate Tempest, Kwes en Micachu And The Shapes en ook als soloartieste speelt ze op hoog niveau, getuige de catchy electropop van haar debuut GEoRGiA.

THE GERMANS
Veel jong talent op Eurosonic, maar The Germans valt niet in deze categorie. Het Belgische (!) quintet maakt, geïnspireerd door Sonic Youth, Liars, Captain Beefheart, Can, Neu! en Faust, al dertien jaar lang experimentele noisepop.Vorig jaar bracht de groep uit Gent haar vierde album Are Animals Different uit, vol pure liedjes met een prachtige hard-zacht dynamiek.

GWILYM GOLD
Voormalig Golden Silvers-frontman Gwilym Gold bracht in 2012 een album uit dat via een iPhone-app iedere keer een andere sound had. Vorig jaar bracht hij maar ‘gewoon’ een plaat uit, het fraaie A Paradise, gevuld met dromerige soundscapes met James Blake-achtige zang. Thom Yorke, Robert Wyatt en Nico Muhly (die de orkestraties deed) zijn andere veelgehoorde referenties.

HOOTON TENNIS CLUB
De gezamenlijke liefde voor Supergrass’I Should Coco bracht de leden van het Britse Hooton Tennis Club bij elkaar. Het viertal maakt aanstekelijke slacker/indiepop en valt op door absurdistische teksten en songtitels, zoals …And Then Camilla Drew Fourteen Dots On Her Knee. Catchy!

THE JACQUES
Toen The Libertines twee jaar geleden hun grootse terugkeer maakten in Hyde Park, mochten The Jacques de avond openen. De broers uit Bristol maken rauwe garagerock die barst van de energie. ‘The teenage love child of cockney guitar pop and just about anything that came out of New York during the early 00’s’, aldus een lokale journalist. Sinds ze vorig jaar ook nog eens op Glastonbury stonden, is Engeland om. Nu wij nog.

MURA MASA
Wonderkind Alex Crossan bracht zijn jeugd door achter piano’s, drumstellen en gitaren, maar toen hij het mengpaneel ontdekte werd hij pas écht verliefd. Onder de naam Mura Masa maakt Crossan energieke r&b-producties, en kan hij onder andere Hudson Mohawke en James Blake tot zijn liefhebbers rekenen. De Britse Cashmere Cat.

NOTHING BUT THIEVES
Het naamloze debuut van vijftal Nothing But Thieves bracht ons weer even terug naar de beginperiode van Muse en Radiohead. En ook live maakt frontman Conor Mason indruk met de geweldige uithalen die hij in de stevige rocksongs van de Engelse formatie, die voorbestemd lijkt om heel groot te worden.

OSCAR
Gewapend met slechts een Macbook zette Oscar Scheller drie jaar geleden met de single Never Told You al de nodige muziekblogs op z’n kop. De Brit kan af en toe even droevig klinken als Morrissey, om een zaal vervolgens te verrassen met een knallende hiphopbeat. Een nieuwe slaapkamerprins is opgestaan.

PUMAROSA
Met het afvallen van Rat Boy verdwijnt er een band uit onze lijst. Gelukkig is vervanger Pumarosa minstens zo spannend. Het vijftal uit London maakt naar eigen zeggen ‘industrial spiritual’. Opzwepend en psychedelisch, met in de verte een punkfeel. Check debuutsingle Priestess maar.

STORMZY
Hij was de eerste rapper die zonder platenlabel in het programma van Jools Holland verscheen, stond vorig jaar op de Sound Of 2015-lijst van de BBC en dit jaar trekt hij de landsgrenzen over. Stormzy combineert de grimmige Britse grime-sound met subtielere invloeden van Frank Ocean en Lauryn Hill.

Voor meer informatie over alle optredende act kijk je op de website van Eurosonic-Noorderslag.

Door Joey Huisman / Foto: Niels Knelis