Festivaltip: Cross-Linx

Genre
Avant-garde
Gepubliceerd op

Ook dit jaar is er weer een gevarieerde line-up vol originele artiesten. Wat te denken van gitarist Peter Buck van R.E.M., die naast een eigens set ook meespeelt in het Unlimited Orchestra van Neil Finn, bekend van Crowded House, en Wilco-drummer Glen Kotche. Dit met strijkers en blazers aangezette orkest zal maar liefst 75 minuten lang een ‘grenzeloze songcyclus’ spelen. Ook multi-instrumentalist Andrew Bird en Ryan Lott (Son Lux) zullen een bijdrage leveren aan het orkest.

Die laatste twee acts zullen natuurlijk ook eigen shows shows geven tijdens Cross-Linx. Bird komt ergens dit jaar met een nieuw album en belooft alvast een set vol met klassiekers te gaan spelen, afgewisseld met wat nieuw werk. Hij stemt iedere avond zijn concert af op de sfeer in de zaal en het gevoel wat hij daarbij krijgt, dus ieder concert is uniek. Multi-instrumentalist en producer Son Lux (openingsfoto) gooide vorig jaar hoge ogen met zijn vierde album Bones. Hij maakt sfeervolle electronica, die doet denken aan Radiohead en Wild Beasts.

Een van de grootste namen op het festival is de Duitse indie-electronica band The Notwist, die hun legendarische album Neon Golden integraal zal spelen. Dat album bestaat dit jaar veertien jaar. De band is de laatste tijd een graag geziene gast in Nederland, ze stonden onlangs nog op festivals als Best Kept Secret, Motel Mozaique en Le Guess Who?. Een band die zijn livereputatie keer op keer waar weet te maken.

Cross-Linx is dit jaar op 25 februari in Het Muziekgebouw in Eindhoven, 26 februari in Het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, 27 februari in De Doelen in Rotterdam en 28 februari in De Oosterpoort in Groningen. Dagtickets kosten 39 euro. Meer informatie vind je op de website van het festival. Als je nu een abonnement neemt op OOR krijg je zelfs gratis tickets voor een van de data!