IDFA: muziekfilms in de Melkweg

Genre
ALL
Gepubliceerd op

Where You’re Meant To Be (18 november)
Dé OOR-tip van het festival: in deze roadfilm gaat zanger Aidan Moffat (openingsfoto), bekend van Arab Straps, met zijn begeleidersband op reis door Schotland. Tijdens zijn tournee speelt hij eigen vertolkingen van een repertoire aan oude Schotse folksongs. Wat voor de zanger eerst simpelweg een leuk tijdverdrijf lijkt, blijkt voor hem een emotionele ervaring te worden na een stormvloed aan positieve reacties en een ontmoeting met Sheila Stewart, een van zijn folkhelden. De ontmoetingen en gesprekken die Moffat met lokale bewoners heeftt tijdens zijn reis schetsen een melancholisch maar ook fleurig beeld van Schotland. Moffat is zelf ook op het festival aanwezig om het over de film te hebben en op te treden na de film!

Shot! The Psycho-Spiritual Mantra Of Rock (17 november)
In de jaren 70 maakte fotograaf Mick Rock veel beroemde popfoto’s en was hij mede verantwoordelijk voor het bepalen van het imago van rockartiesten als Iggy Pop, David Bowie, Lou Reed, Queen en de Sex Pistols. Hij maakt iconische platenhoezen zoals die van Lou Reeds Transformer en werkte als regisseur aan videoclips voor onder andere Bowies Life On Mars. Ook nieuwe artiesten als Kasabian, Daft Punk en Queens Of The Stone Age hebben voor zijn lens gestaan. Regisseur Barnaby Clay maakt in deze documentaire een profiel van de fotograaf op basis van zijn werk door de jaren heen.

Walking In The Opposite Direction (19 november)
The Sound was een van de vele bandjes die uit het postpunk-tijdperk eind jaren 70 en begin jaren 80 tot leven kwam. De band wist echter weinig bekendheid te vergaren, in tegenstelling tot sommige collega’s. Dit sterkte de depressie van frontman Adrian Borland aan en hij pleegde uiteindelijk zelfmoord in 1999. In Walking In The Opposite Direction wordt zijn levensverhaal belicht, aan de hand van oude opnames en interviews met vrienden, familie en oud-bandleden. Felix Maggin, de frontman van Moke, speelt na afloop enkele nummers van The Sound samen met The Citizens, de oude band van Borland uit zijn solocarrière. Helaas is de vertoning in de Melkweg uitverkocht. De film wordt tijdens IDFA gelukkig nog vaker vertoond.

Tickets voor alles films zijn nu via de Melkweg beschikbaar. Voor zowel het hele festival als individuele films zijn kaarten beschikbaar.