OOR keek de eerste aflevering van HBO-serie VINYL

Genre
ALL
Gepubliceerd op

Die aflevering duurt maar liefst 108 minuten, dus het lijkt alsof je naar een nieuwe speelfilm van Scorsese zit te kijken. Vinyl speelt zich af in de jaren 70 envertelt het verhaal van labelbaas Richie Finestra (gespeeld door Bobby Cannavale), die na jaren van overmatig drank- en drugsgebruik zijn leven weer een beetje op orde lijkt te hebben. Hij overweegt om zijn label te verkopen aan een groot Duits bedrijf, maar ondervindt daarin nogal wat weerstand. Natuurlijk loopt niet alles zoals gepland en al gauw zit hij weer diep in de problemen.


Het verhaal van de serie mengt realiteit met fictie. Zo lopen bands als Led Zeppelin en New York Dolls door het leven van de overige, fictieve, personages. Voor de liefhebber van muziek uit dat tijdperk is Vinyl sowieso verplichte kost: er zitten heel veel recreaties van concerten uit die tijd in. Zo waan je je echt backstage bij een show van Led Zeppelin. Een vertolking van Personality Crisis van New York Dolls speelt een hoofdrol in enkele van de belangrijkste scènes en is zo natuurgetrouw gefilmd dat je het zweet bijna kan ruiken.


Met al het talent achter de camera is het logisch dat er ook een topcast is opgetrommeld. Cannavale, die ook al een seizoen meedeed in Boardwalk Empire, maakte de laatste jaren vooral faam in veel verschillende bijrollen, maar speelt een van zijn eerste hoofdrollen met verve. Olivia Wilde loopt als de vrouw van Richie weg met iedere scène waar ze in zit en Ray Romano zorgt voor de nodige humor als Richie’s rechterhand. In de eerste aflevering is ook een grote rol weggelegd voor de jonge actrice Juno Temple als een ambitieuze assistente op het A&R-departement van het label. Ze deelt veel van haar scènes met James Jagger (inderdaad, de zoon van), die de zanger van de opkomende punkband The Nasty Bitz speelt.

Vinyl heeft seks, drugs, rock & roll en een stevige dosis geweld. De cliffhanger van de eerste aflevering doet ons in ieder geval reikhalzend uitkijken naar aflevering twee. Dit zou wel eens dé volgende tv-sensatie kunnen worden. Mis de premiere vanavond om 20:30 op HBO dus niet.

door Reinier van der Zouw