OOR tipt: de acts van festival 'Van Onderen'

Genre
Indie
Gepubliceerd op

The Black Cult
The Black Cult wil naar eigen zeggen vooral lol maken. Dat hoor je al terug op het vorig jaar verschenen eerste album, maar blijkt pas echt wanneer je deze band live ziet. De mix van humor, energie en bovenal goede muziek is precies wat The Black Cult zo goed maakt. De band rondom zanger Douwe Doorduin stuitert over het podium en laat niets heel van de zaal waarin ze spelen. Verwacht een mix van grunge en een flinke dosis aanstekelijke garagerock.

Naive Set
Naive Set is een internationale mengelmoes: zanger Mikey Casalaina is in Amerika geboren, heeft Italiaanse ouders en woont zelf alweer een aantal jaar in Amsterdam, de drummer is Duits, de gitarist en bassist Nederlands. Samen zaten ze in een hutje op de Veluwe om een tweede plaat te maken. De heren maken catchy popliedjes die je terugbrengen naar de jaren zestig, terwijl de dromerige ballads door de meerstemmige uitvoering live alleen maar sterker worden.

Torii
Gevoelige indiepop van Domenico Mangione. Hij sloot zichzelf op in een verlaten schoolgebouw in Leiden om een eerste EP op te nemen. Op de plaat klinkt de psychedelische syntpop wat ingetogen, maar live tilt hij het samen met zijn band naar een hoger niveau. Mangione heeft een intrigerende stem en de muzikale ondersteuning van de band werkt aanstekelijk.

Apneu
De liedjes van Apneu klinken stuk voor stuk als zorgeloze indienummers. Maar laat je niet misleiden door de vrolijke sound: achter het zorgeloze geluid schuilen teksten die gaan over verdriet en pijn. Daar is op het podium weinig van te merken. Een optreden van Apneu is namelijk een vrolijke bende. Maar achteraf denk je misschien toch nog even na over de ware betekenis van de nummers.

The Homesick
De jonge honden van The Homesick (openingsfoto) uit het Friese Dokkum maken aanstekelijke noisepop en stonden al op onder andere Into The Great Wide Open. Van Onderen vergelijkt de heren met Mac Demarco en hoewel The Homesick niet graag vergeleken wordt met andere bands horen ook wij die overeenkomsten wel! Live klinkt het allemaal nog wat ruiger dan op de plaat. Rammelende gitaren, harde drums, wilde zang en nummers die elkaar snel opvolgen. Lekker!

Lookapony
Als je de naam Lookapony hoort zou je verwachten dat de leden van de band grote paardenliefhebbers zijn. Niets is minder waar, het was de codetaal van de jeugdvrienden wanneer ze een mooie vrouw zagen. De muziekstijl is in de afgelopen jaren vaak veranderd, maar de bandnaam bleef ongewijzigd. Waar het eerdere werk doet denken aan een band als Arctic Monkeys, past de laatste EP in het straatje van Ty Segall en Thee Oh Sees. De rauwe stem van zanger Jasper Grave sluit perfect aan op de rammelende garagerock die de heren nu maken. Of het viertal in de toekomst weer van genre zal veranderen is de vraag, wat ons betreft hoeft dat niet!


Eerder spraken al we met Van Onderen-organisator Koen ter Heegde: 'Een evenement als dit programmeert meer in de breedte, durft te experimenteren en laat je kennismaken met veelbelovende acts uit de undergroundwereld.' lees het hele interview hier.

Festival Van Onderen in Paradiso duurt van zaterdag 7 januari 12:00 uur tot en met zondag 8 januari 12:00 uur. De volledige line-up is via de website van het festival te bekijken. Kaarten kosten vijftien euro en zijn te verkrijgen via Ticketmaster.

Door Melvin Sturm / Foto: Marcel Poelstra