Popprijs 2015: de kanshebbers

Genre
ALL
Gepubliceerd op

Kensington
Waarom wel: Kensington is zonder enige twijfel de populairste rockband die Nederland momenteel kent. Ze sloten hun succesjaar af met twee shows in een uitverkochte Ziggo Dome en doen daar dit najaar nog een schepje boven op: drie shows, alle drie al lang en breed uitverkocht. Nummers als War en Riddles zijn al tijden niet van de radio af te slaan en het album Rivals staat al 69 weken in de Album Top 100. Het succes van Kensington lijkt zo groot dat de organisatie van de Popprijs er haast niet omheen kan.
Waarom niet: Rivals stamt al uit 2014 en behalve dat ze zo ongeveer ieder Nederlands festival en de Ziggo Dome hebben platgespeeld, heeft de band voortgeborduurd op het succes van 2014. Nieuw werk laat nog wel even op zich wachten. En is Kensington niet een beetje de nieuwe Kane volgens sommigen? Een band die, ondanks de enorme populariteit, nooit een Popprijs gewonnen heeft.

Typhoon
Waarom wel: er is bijna geen zaal of festival waar Typhoon dit jaar geen lobi verspreid heeft, met als kers op de taart twee keer een uitverkochte Heineken Music Hall. Ook maakte hij het themanummer voor Serious Request 2015, waarmee hij de Serious Request Top 2000 aanvoerde. Om Typhoon kon je dit jaar niet heen.
Waarom niet: Typhoon heeft het grote publiek nog niet helemaal bereikt. In ieder geval niet zo massaal als The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig, de laatste hiphopacts die er met de Popprijs vandoor gingen. Kensington is wat dat betreft een veiligere optie. Ook bij Typhoon is het album waar zijn succes dit jaar op gebaseerd is al weer wat ouder, Lobi Da Basi stamt uit 2014. De vraag is of hij in 2015 jaar veel nieuwe zielen voor zich heeft weten te winnen of dat hij vooral het succes van het jaar daarvoor consolideerde.

Golden Earring
Waarom wel: Kensington is niet de enige band die een succesjaar afsloot in een uitverkochte Ziggo Dome. Toegegeven, de Golden Earring vulde de gigantische zaal slechts een avond, maar dat is geen verkeerde prestatie voor een band die al vijftig jaar bestaat. Om dit jubileum te vieren werd naast deze show ook nog het goed ontvangen minialbum The Hague uitgebracht. Het winnen van de popprijs zou een mooie kroon kunnen zijn op het imposante oeuvre van de band.
Waarom niet: Golden Earring kan dan wel de Ziggo Dome vullen, maar je kunt je afvragen hoe relevant de band nog werkelijk is in het hedendaagse poplandschap. Wie heel cynisch is zou kunnen zeggen dat het onterecht is om de prijs toe te kennen aan een band die al jaren over zijn hoogtepunt heen is.

Door: Reinier van der Zouw  / Foto: Luuk Denekamp