Prince Day in vier surprise-shows

Genre
Pop
Gepubliceerd op

Niet alleen met zijn thuisland had Prince een goede band. De muzikale alleskunner was een graag geziene gast in Nederland. Vooruitplannen deed His Purple Badness nauwelijks en concerten die slechts enkele uren van tevoren werden aangekondigd waren vaker regel dan uitzondering. Het leverde vele memorabele avonden op, die we vandaag, de dag van Prince, graag nog eens herleven.

Paard van Troje, Den Haag – 19 augustus 1988

In het kader van de Lovesexy-tournee streek Prince in 1988 neer in de Rotterdamse Kuip. Voor de aftershow werd uitgeweken naar het Paard van Troje in Den Haag. ‘Om twee uur ’s nachts kreeg ik een telefoontje dat Prince was gearriveerd. Hij gaf me een hand en liep meteen het podium op,’ zegt ex-directeur Herbert Boerendonk tegen Omroep West over de bijzondere avond.

Prince speelde een korte set met onder meer drie covers. Hij begint de avond met het aanstekelijke Dance Music Sex Romance (D.M.S.R). Met openingszin ‘Everybody, get on the floor’ is de toon meteen gezet.

Melkweg, Amsterdam – 25 juli 2011

Uit het niets was daar opeens de aankondiging: Prince staat in de Melkweg. Handje contantje betalen aan de deur. Vraagprijs? Een slordige €100,-. Waarschijnlijk had de grote kleine uit Minneapolis het dubbele kunnen vragen want binnen no-time stroomde het Leidseplein vol met fans. Alsof het niet genoeg was meldde de popster na het concert doodleuk dat hij er de volgende nacht gewoon weer zou staan.

Prince opende zijn show met What’s My Name? en speelde zelf de bas. Het minimalistische funknummer is precies de spanning die de start van elk Prince concert kan gebruiken. Het werd niet een avond vol hits, maar een met onbekender werk en een handvol covers.

Paradiso, Amsterdam – 11 augustus 2013

Prince was een man van principes. Was hij het niet eens met de platenmaatschappij, veranderde hij zijn naam gewoon doodleuk in The Artist Formerly Known As Prince. Ook Paradiso wordt op 11 augustus 2013 onderworpen aan de strenge regels van Prince. ‘No pictures’ hangt het op briefjes door de hele poptempel. Mensen die het toch probeerden werden zonder pardon de zaal uitgezet.

Zij die hun telefoon wel een paar uurtjes konden missen kregen een set van 18 nummers voorgeschoteld met als ultieme climax Purple Rain. Zijn nieuwe begeleidingsband 3rdeyegirl gaf Prince een rocksound waar je U tegen zegt.

North Sea Jazz, Rotterdam – 12 juli 2013

Zelfs als Prince niet de hoofd-act is weet hij nog alle aandacht naar zich toe te trekken. Tijdens het optreden van Larry Graham op North Sea Jazz verschijnt Prince als uit het niets op het podium om het nummer Thank You van Sly & The Family Stone mee te spelen. Het creëert een buzz bij de bezoekers die de hele avond niet meer zou verdwijnen. Waar gaat Prince de volgende keer opduiken? Je wist het immers nooit.

Door Boudewijn Boes