Rock Werchter 2016 in vijf voetbalnummers

Genre
ALL
Gepubliceerd op

The 1975 – The City
Vrijdag 1 juli | Klub C | 21.05 – 22.05

The 1975 is slachtoffer van de ontmoeting tussen België en Wales. Slechts vijf minuten na het eerste fluitsignaal speelt de Engelse band in Klub C. Liefhebbers van het voetbalspel FIFA zullen de band vooral kennen van The City. Het nummer is opgenomen in de soundtrack van FIFA 2014 en bracht ze een heel nieuw publiek. Zelfs twee jaar na dato spreken de reacties op YouTube boekdelen: ‘FIFA14 brought me here.’ Of het ook Belgische voetbalfans naar Klub C gaat brengen valt nog te bezien.

Iggy Pop – Football
Zondag 3 juli | Main Stage | 17.05 – 18.10

Iggy Pop gaat nog wat verder in zijn liefde voor de sport. In het ondubbelzinnige Football bezingt de rockster voetbal als metafoor voor zijn leven. ‘I’m a football baby. Rollin’ round the field. I’ve been passed and fumbled, till I don’t know what I feel.’ Dat nummer dateert uit 2001 en komt van Beat ‘Em Up, de eerste plaat die hij volledig in zijn eentje produceerde. Je hoeft niet te verwachten dat Iggy bijdraagt aan de voetbalsfeer op het festival, het nummer is al een tijdje niet meer live gespeeld.

Kaiser Chiefs – Parachute
Donderdag 30 juni | Main Stage | 15.30 – 16.30

Het is in dit geval niet het nummer dat ons doet denken aan voetbal. In het geval van de Kaiser Chiefs (openingsfoto) is het letterlijk all in the name. De band vernoemde zich naar de Zuid-Afrikaanse club Kaizer Chiefs. In dat team speelde onder andere Lucas Radebe, die later aanvoerder zou worden bij Leeds United. Drie keer raden waar de band zelf vandaan komt. Die voetbalknipoog omlijsten we in dit geval met de nieuwste single van de band, Parachute.

Bring Me The Horizon – Football Season Is Over
Vrijdag 1 juli | Main Stage | 15.50 – 16.50

Vooral voor Nederlanders zal Football Season Is Over klinken als een metafoor voor deze voetbalzomer. In het nummer zelf schudt de band heel wat woede van zich af. Zouden ze soms Ajaxsupporter zijn? Hoe dan ook, ondanks de referentie naar voetbal gaat het nummer vooral over feesten en de gevolgen daarvan de volgende morgen. Iets dat de gemiddelde Werchter-ganger ook bekend in de oren klinkt.

New Order – World In Motion
Donderdag 30 juni | The Barn | 20.50 – 22.05

New Order probeerde in 1990 het Engelse voetbalelftal een hart onder de riem te steken tijdens het WK-voetbal. Dat deden ze me het lied World In Motion. Aanvaller John Barnes liet zich van een hele andere kant zien en doet zelfs een rapbijdrage. De muzikale oppepper bracht ze niet de gehoopte wereldfaam. De Engelsen eindigden op een teleurstellende vierde plaats. Ook het Nederlands elftal waren ze dat jaar niet de baas, de onderlinge ontmoeting in groep F eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Voor meer informatie over Rock Werchter, dat aanstaande donderdag begint, kijk je op de website van het festival. Ook onder meer Paul McCartney, Red Hot Chili Peppers, Rammstein, Florence + the Machine en Editors staan op het festival. Allez les Diables Rouges!

Door Boudewijn Boes