Vijf kanshebbers voor op de nieuwe Radiohead

Genre
Indie
Gepubliceerd op

Lift
Volgens manager Bryce Edge werkt de band aan een herbewerking van dit nummer, dat stamt uit de tijd van The Bends. Jonny Greenwood vertelde dat Radiohead nog niet ‘de juiste vorm’ voor het nummer gevonden had. In bovenstaande opname van het nummer op Pinkpop 1996 is het nummer nog een pure gitaarsong, maar als het nummer inderdaad op het nieuwe album bestaat heeft het ongetwijfeld een andere vorm aangenomen.

Ful Stop
Een van de nummers die zijn live-première beleefde tijdens de The King of Limbs tour in 2012. Ful Stop (met eén l) klinkt, zeker voor wat we van Radiohead gewend zijn, behoorlijk agressief. Thom Yorke zingt herhaaldelijk ‘You really messed up everything’ over een daverende bas, terwijl het tempo steeds hoger opgevoerd wordt. Het nummer heeft opnieuw een elektronische sound, maar klinkt toegankelijker dan de elektronische sound die we kennen van albums als The King of Limbs en Kid A.

Identikit
Opnieuw een elektronisch nummer, maar ook Identikit klinkt wat toegankelijker en losser dan de meeste elektronische Radiohead-nummers. De teksten zijn nog even intrigerend als altijd. Thom scandeert dingen als ‘broken hearts, make it rain’ en ‘sleep fast once there’s nothing left inside’. Ook de instrumenten van de bandleden spelen hier een grote rol. Het eindresultaat is zelfs behoorlijk dansbaar.

Cut A Hole
Een stemmige ballad met een grandioze climax, die vooral doet denken aan Pyramid Song. Tapt ook redelijk uit hetzelfde vaatje als Spectre, dus het is niet onvoorstelbaar dat ze op dezelfde plaat belanden. Dit nummer werd samen met Identikit voor het eerst gespeeld op de allereerste show van de The King of Limbs tour en werd daarna nog maar een keer gespeeld.

Skirting on the Surface
Dit nummer stamt ook uit 1997, maar beleefde zijn live-première opnieuw pas in 2012. Het zou dus kunnen dat de band tevreden is met deze versie. Het nummer begint als een echte gitaarsong, maar als halverwege de synthesizer zijn intrede doet verandert het langzaamaan in een meer elektronisch nummer. Nog meer dan de andere nummers klinkt deze als een kruising tussen de sound van OK Computer en Kid A (of een van de andere elektronische platen).

Door Reinier van der Zouw