OOR's concerttips voor week 50

Genre
ALL
Gepubliceerd op

Deze punkrockband onderging in 2012 een verandering toen de leider van de band bekend maakte transgender te zijn. Frontvrouw Laura Jane Grace zorgde voor nog meer onthaal door de media en collega’s voor Against Me! (foto). Het bracht ook een verandering in het schrijven van de muziek met zich mee, aangezien laatste platen Transgender Dysphoria Blues en Shape Shift With Me hevig beladen zijn met teksten die gaan over de problemen die Grace heeft ondervonden in haar leven. Maar de sound blijft even ruig en dat maakt deze band nog steeds een van de meest relevante in de scene. Dinsdag zijn ze in de Melkweg te zien.

Het was even stil rondom The Temper Trap. Dat was nogal gek, want het leek de band allemaal zo makkelijk af te gaan. In 2012 wonnen ze nog awards voor beste rockalbum en beste band bij de ARIA Awards. Het jaar erop doken de bandleden samen de studio in voor de opname van hun derde album, maar gitarist Lorenzo Sillitto verliet niet veel later de Australische indiegroep. De schok hinderde het opnameproces, maar dit jaar kwam de plaat dan eindelijk uit. De band is dan ook klaar voor weer een wereldtournee met dat nieuwe wapenfeit op zak. En als vanouds kunnen we een boel indierock met invloeden uit alternatieve rock en country verwachten. Woensdag spelen zij ter promotie van nieuwe plaat Thick As Thieves een show in Paradiso.

Een van de nieuwste festivalsensaties is afkomstig uit Vlaanderen. En hoe heet die tour de force dan? The Sore Losers. Na Pukkelpop, Werchter, Pinkpop en Down The Rabbit Hole houden deze rockers het voorlopig nog niet voor gezien. De Vlaamse band bracht dit jaar zijn derde album Skydogs uit, waarop duidelijker dan ooit de invloeden van jaren 70-iconen als Led Zeppelin en Black Sabbath te besmeuren zijn. Ofwel: oude rock in een jong jasje. Een feest voor alle generaties dus. Niet meer reden nodig om woensdag naar Rotown in Rotterdam te gaan, want daar spelen zij een kleine show.

Vrijdag staat er een speciale show op de planning van Doornroosje. Dan spelen de bands Rats On Rafts en De Kift namelijk samen een show ter promotie van de plaat die zij samen uitbrachten. Wat maakt dat nou zo speciaal? Nou, ten eerste omdat de bands anders klinken en van een compleet andere generatie zijn. Ze ontmoeten elkaar namelijk toen De Kift zijn 25-jarig jubileum vierde en de leden van Rats On Rafts net 25 jaar waren. Eindresultaat is een zooitje ongeregeld dat verbazingwekkend genoeg toch punky klinkt. Zin in zo’n gek feestje? Vrijdag spelen zij dus in Doornroosje.

Bewilder is het nieuwe project van muzikant Maurits Westerik. Indieliefhebbers herkennen hem waarschijnlijk nog wel als de frontman van indierockband GEM. In 2012 ging die band uit elkaar, maar Excelsior Recordings zag graag nog meer werk van hem. Toen was Bewilder geboren. Klinkt die band dan totaal anders? Nee, niet echt, maar voor de bandleden is het een nieuw hoofdstuk in hun carrière. Vorig jaar was daar dan ineens een nieuwe plaat van Westerik, Dear Island. Ofwel, een nieuw arsenaal Neerlandse indierock. Zin in? Zaterdag in Bitterzoet in Amsterdam.