Verkiezingstrack: Idioteque

Genre
Indie
Gepubliceerd op

Over de betekenis van Idioteque hebben de fans van Radiohead misschien wel de meeste discussie met elkaar. Hoewel het nummer nooit als single werd uitgebracht, is het tot de dag van vandaag voor veel fans een van de favorieten van de Britse band. Thom Yorke zelf schept ook geen duidelijkheid over de tekst en weigert de achterliggende gedachte van het nummer te onthullen. Volgens veel fans slaan de abstracte teksten op het veranderende klimaat.

‘Ica age coming
Throw it in the fire
We’re not scaremongering
This is really happening ’

Gezien de levensstijl van Yorke is dat geen rare gedachte. Al jarenlang is de zanger vegetarisch en maakt hij zich ernstig zorgen over het milieu. Zelf zorgt hij ervoor dat Radiohead klimaatneutraal toert, maar het schrijven van een protstestnummer over het klimaat vindt hij geen goed idee, zo zei hij twee jaar geleden in het Franse magazine Télérama.‘In de jaren zestig zou een protestnummer nog effect hebben, maar nu is dat niet meer het geval. Als ik nu zo’n nummer over het klimaat zou schrijven zou dat sowieso ruk worden. Het is niet zo dat een nummer, een boek of een kunstobject ineens iemands gedachten verandert’, aldus de zanger.

In datzelfde interview zegt Yorke dat zijn zorgen over het klimaat steeds meer een obsessie werd: ‘Ik lig er letterlijk ’s nachts wakker van; dat werd alleen maar erger toen in 2004 mijn tweede kindje geboren werd. De geboorte heeft me heel erg geholpen om bewust met het milieu bezig te zijn en ook om zelf mijn steentje bij te dragen. Toch heb ik altijd het gevoel dat ik nog steeds niet genoeg doe’, aldus Yorke.

Foto: Luuk Denekamp