abo-actie

Grondtonen - Als Muzikanten Schrijvers Worden

Als je nu een halfjaarabonnement (€34,-) op OOR neemt, krijg je Grondtonen – Als Muzikanten Schrijvers Worden, een verhalenbundel onder redactie van Francis Mus, als welkomstgeschenk!

In de popgeschiedenis heeft menig muzikant zijn instrument tijdelijk ingeruild om een uitstapje te maken naar de literaire kunsten. Bob Dylan schreef een roman, Tupac ging dichten en Nick Cave heeft het geschreven woord ingezet voor alles van scenario’s tot essays. Zelfs de ruigste artiesten worden achter een blanco pagina gevoelige jongens, al maakt de inhoud vaak even grote impact als een performance op volle kracht. Grondtonen – Als Muzikanten Schrijvers Worden belicht gevierde, maar ook onontdekte literaire werken van dertig bekende muzikanten, van Serge Gainsbourg en Leonard Cohen tot onze eigen Pepijn Lanen.

Uit onze boekrecensie in OOR 4:

In het boek Grondtonen worden gevierde – maar ook onontdekte en geflopte – literaire werken van dertig bekende westerse muzikanten uit de 20ste en 21ste eeuw uitgelicht. De besproken muzikanten worden onder de loep genomen door een select groepje schrijvers, onder wie OOR’s eigen Tom Engelshoven, die zich uitlaat over de Noorse Jo Nesbø, die als popster slechts in eigen land potten wist te breken, totdat hij thrillers ging schrijven waarvan hij wereldwijd veertig miljoen exemplaren wist te verkopen. Niet slecht. Ook Nederlandse namen komen aan bod, zoals Herman Brood, die zure kritieken ontving op zijn dichtdebuut, en Pepijn Lanen alias Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig, die met hedendaagse verhalen en poëzie een verrijking is gebleken voor de Nederlandse taal (hij won vorige maand de Lennaert Nijghprijs voor beste Nederlandse tekstdichter van het jaar). En dan zijn er natuurlijk de grote overzeese helden, waaronder Serge Gainsbourg, Patti Smith, John Lennon, Morrissey en Leonard Cohen. Waarbij laatstgenoemde natuurlijk niet kon ontbreken, want Grondtonen is samengesteld door Francis Mus, literatuurdocent en Cohen-expert. De auteurs van Grondtonen bieden een boeiende en waarheidsgetrouwe kijk op bekende muzikant-schrijvers en doen dus geen pogingen om mindere literaire werken op te waarderen tot iets wat ze nooit waren. Een liefhebber van muziek wordt niet verleid tot het aanschaffen van literatuur die het resultaat is van zelfoverschatting, maar krijgt een intrigerend overzicht van artiesten die zich van een andere kant hebben laten zien.

Als abonnee van OOR krijg je iedere maand OOR als eerste op je deurmat, lees je ons prachtige magazine gratis op je tablet, smartphone of computer en ben je automatisch lid van Club OOR, waarmee je gratis naar 300 concerten per jaar kunt!

Kom bij de club en meld je hieronder aan! Wil je dit abonnement cadeau doen? Klik dan hier!

  • Alle welkomstgeschenken zijn exclusief verzendkosten (€5,- voor de meeste geschenken)
Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!
het poparchief

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!

We gaan iets leuks doen. Nu heel het land toch zo'n beetje in lockdown zit, unlocken wij het OOR-archief. Of minder ...
Blauwe Vear
album
Jack Poels

Blauwe Vear

‘Een Americana-album uit America’, zo noemt de trotse labeleigenaar het. Een ex-Limburger die het ook was opgevallen dat zanger-liedjesschrijver Jack ...
Gigaton
album
Pearl Jam

Gigaton

Bijna zeven jaar hebben we erop moeten wachten: een nieuw Pearl Jam-album. OOR’s meest gestaalde Pearl Jam-watcher recenseert 'Gigaton', track ...

Cadeau bij een abonnement: Grondtonen - Als Muzikanten Schrijvers Worden | OOR