sponsored

De Monuta uitvaartmuziek Top 10

Je favoriete muziek zegt veel over hoe je in het leven staat. En dus ook over hoe mensen later aan jou terugdenken. Ga maar na: het is meestal moeilijk om iets te zeggen over kwaliteit van muziek, maar of je een liedje mooi vindt heeft vooral te maken met hoe het je leven raakt. Bij verliefdheid hoort voor jou dat ene plaatje, bij een afscheid weer een andere. Muziek werkt als een soort emotionele graadmeter. Het is dus niet gek dat muziek een grote rol bij de uitvaart speelt.

Uitvaartverzorger Monuta doet jaarlijks onderzoek naar de meest gedraaide uitvaartmuziek en stelt aan de hand daarvan onderstaande Top 10 samen.

Daaruit blijkt dat we in Nederland nog steeds vrij traditioneel zijn, wanneer het over afscheidsmuziek gaat. Maar er vinden langzaamaan verschuivingen plaats. Waar Mieke Telkamp met haar klassieker Waarheen, waarvoor bijvoorbeeld jarenlang de koppositie bezette, stond zij vorig jaar op plek 7 en moet zij het nu met een negende plek doen. En sinds een aantal jaar sijpelen er ook relatief nieuwe evergreens de lijst binnen. Denk bijvoorbeeld aan Mag Ik Dan bij Jou van Claudia de Breij of Een Trein naar Niemandsland van Frans Bauer.

1. Ave Maria – diverse uitvoeringen

2. Time To Say Goodbye – Andrea Bocelli en Sarah Brightman

3. Mag Ik Dan bij Jou – Claudia de Breij

Toen het vroeger onweerde, mocht Claudia de Breij altijd bij haar broer op de kamer schuilen. Deze persoonlijke herinnering inspireerde haar tot het schrijven Mag Ik Dan bij Jou, dat inmiddels hard op weg is om dé nieuwe afscheidsklassieker te worden. We weten niet of De Breij dit als een eer ziet. Maar zelf zegt ze in ieder geval dat ze met het nummer ook die vrouw op rij acht, die aan haar overleden man denkt, wil troosten.

4. En De Vogels Zongen – Sweet People

5. Een Trein Naar Niemandsland – Frans Bauer

6. Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato

Er bestaat geen emotie of levensgebeurtenis, of Marco Borsato zingt er wel een bijpassend liedje over. Over het onderwerp ‘afscheid’ heeft hij meerdere varianten op zijn repertoire staan, maar Afscheid Nemen Bestaat Niet is inmiddels stevig geworteld in de Uitvaartmuziek Top 10. Logisch, omdat de tekst aan het verlangen van veel mensen raakt dat een dierbare die overlijdt op een of andere manier toch nog altijd bij je is. Opvallend: Breng Me naar Het Water met Matt Simons heeft vorig jaar even in de Uitvaartmuziek Top 10 gestaan, maar is er toch weer stilletjes uit verdwenen.

7. My Way – Frank Sinatra

Ieder mens wil graag uniek zijn, en hoe dit beter tot uitdrukking te brengen dan met het afscheidsplaatje My Way, door Frank Sinatra? Er gaan verhalen de ronde dat  Sinatra zelf een hekel had aan deze publieksfavoriet. Dat verklaart misschien waarom My Way in 1998 niet op de uitvaart van deze eigenzinnige crooner klonk. Op zijn grafsteen staat bovendien geschreven: The Best is Yet to Come – het allerlaatste liedje dat Frank Sinatra ooit live ten gehore bracht. Unieker en eigenzinniger kun je het bijna niet krijgen.  

8. The Rose – Andre Rieu

9. Waarheen, Waarvoor – Mieke Telkamp

10 We’ll Meet Again – Vera Lynn

Deze content is geproduceerd in samenwerking met Monuta.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met februari-releases!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met februari-releases!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Kies je eigen cd-pakket! Elke maand nieuwe titels!
abo-actie

Kies je eigen cd-pakket! Elke maand nieuwe titels!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Nick Cave naar Concertgebouw en TivoliVredenburg
nieuws
Nick Cave

Nick Cave naar Concertgebouw en TivoliVredenburg

Nick Cave komt met zijn ‘Conversatoins With Nick Cave’-avond twee keer naar Nederland. Op zondag 26 mei staat de zanger ...

De Monuta uitvaartmuziek Top 10 (sponsored) | OOR