achtergrond

De vijf beste Nederlandse muziekpodcasts

Podcasts zijn een steeds groter groeiende manier om nieuws, achtergrond en verdieping bij het grote publiek te krijgen. Mede door het (vaak) vrije format en het niet vastzitten aan een tijdsslot, is het relatief nieuwe medium een verademing voor iedereen die lineaire radio te strak vindt. Onlangs bracht Spotify de eerste podcast uit die het bedrijf zelf produceert. In Stay Free: The Story Of The Clash vertelt Chuck D van Public Enemy het verhaal van de legendarische Londense punkband. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen van muziekpodcasts van over de hele wereld. Ook op de redactie zijn we fan van podcastst. Dit zijn over vijf favorieten van Nederlandse bodem.

Klap van de molen
David Achter de Molen, oud-zanger van John Coffey, die jongen die dat biertje ving op Pinkpop, bespreekt om de week zaken die hem binnen de muziekindustrie opvallen of interesseren. Of dit nou een live-verslag vanaf een festival is, een kringgesprek met zijn vrienden over of je nog wel naar Michael Jackson kunt luisteren na alle commotie of een diepte-interview met iemand die op of achter het podium belangrijk werk verricht, David loodst je er in een uurtje doorheen. Met zijn humor en kennis van zaken (zowel op als naast het podium) weet de presentator het onderwerp boeiend te houden en tegelijkertijd een informatieve en kritische blik op te werpen.

Onze favoriete uitzendingen:

 • Alle Lowlands-edities. David doet met een aantal vrienden verslag vanaf het terrein. De ervaringen worden gedeeld zoals ‘echte’ festivalgangers dat ook zouden doen, dus inclusief katers en weglopen bij acts als het tegenvalt.
 • Kroegeditie: Ronald Molendijk Is Een Dwaas. David bespreekt, met onder andere Anna Oosterling (tourmanager van Typhoon, en maker van de website vrouwenmakengewoonmindersnelgoedemuziek.nl, de uitspraken van Ronald Molendijk. Het jurylid van Idols stelde in december dat vrouwen minder goede muziek maken en daarom ondervertegenwoordigd zijn in de Top2000.
 • De Grote Country Podcast. Het genre country krijgt volgens Achter de Molen te weinig liefde. Daarom gaat deze podcast alleen maar over het genre, dat al gauw wordt afgeschilderd als iets voor bierdrinkende, Trump-stemmende en in trailer parks wonende Amerikanen.

Bakkie Bakkie
Het Haagse duo Justin Verkijk en Steven van Lummel misten een podcast over elektronische muziek. Goede elektronische muziek, welteverstaan. Omdat beide presentatoren redelijk bekend zijn met de elektronische scene, naast andere bezigheden is Justin dj en is Steven een van de mensen achter de nachtclub PIP in Den Haag, zijn de interviews tegelijkertijd begrijpelijk en diepgaand.  Een vermakelijke podcast over een interessant genre.

Onze favoriete uitzendingen:

 • Giorgio Moroder. Een van de grondleggers van de housemuziek wordt in zijn huis in Italië geïnterviewd door de twee presentatoren, die zo onder de indruk zijn dat ze een beetje overkomen als giechelende pubermeisjes. Desalniettemin is het oeuvre van de Italiaan gigantisch, met onder andere drie Oscars, vier Golden Globes en verschrikkelijk veel gouden platen.
 • David Vunk. Met zijn druggy uiterlijk tijdens zijn dj-sets is Rotterdammer David Vunk een bijzonder figuur. In de podcast lijkt het wel alsof die houding geen act is, maar dat de Rotterdamse dj echt niet spoort. Dat geeft de uitzending wel een leuke twist, zeker als het gaat over zijn label Moustache Records.
 • Tom Trago. In een drieluik spreken Verkijk en Van Lummel met technogigant Tom Trago. Drie afleveringen van ieder ongeveer anderhalf uur, genoeg tijd om echt de diepte in te gaan. En dat doen de presentatoren van Bakkie Bakkie ook. Een kijkje in het leven van een van Nederlands tofste dj’s.

MOJO presenteert
MOJO bestaat in 2019 vijftig jaar, ter ere daarvan brengt de concertorganisator  elke twee weken een nieuwe podcast uit, gepresenteerd door Michiel Veenstra van Kink. In deze podcasts wordt gekeken naar wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een concert of festival. Van de boekingen tot de backstage en het festivalvoedsel, alles komt aan bod in deze podcast. Veenstra toont zich een ingelezen en ervaren interviewer die op de juiste momenten de juiste vragen stelt en in sommige, ietwat chaotische, afleveringen de focus probeert te houden op dat wat boeiend is.

Onze favoriete uitzendingen:

 • Limburgs Trots. Een ontzettend geestig interview met Mister Pinkpop, Jan Smeets. Veenstra probeert de veteraan binnen het Nederlandse festivallandschap zoveel als mogelijk relevante vragen te stellen over het festival. Dat terwijl Smeets veel liever over frietsaus en koffie wil praten. Tussen neus en lippen door worden nog goede onderwerpen, zoals de rol van Smeets bij het boeken van acts en het programmeren van dance op het festival, aangesneden.
 • De Hele Dag Creëren. Papa Lowlands Eric van Eerdenburg  en Bertus de Blaauw vertellen over de geschiedenis van Lowlands. Hoe de eerste editie bijna te elfder ure gecanceld werd, wanneer de headliners geboekt worden en wat de cijfers op de schoorstenen nou betekenden.   
 • De Backstage In De Spotlight. Voor de bezoeker is de backstage meestal een mythische plek vol drank, drugs en groupies, voor iedereen in de productie is het hard werken. Artiesten kunnen behoorlijk veeleisend zijn en er moet ontzettend veel geregeld worden voor een grote show. Michiel spreekt met twee productiemanagers die hun ervaringen delen.

Wat Nou Als Het Lukt
Nederland zit vol met muzikaal talent, dat weten Daniel van Haren en Jan-Paul Grootentraast ook. Elke twee weken nodigen ze allebei een nieuwe, opkomende artiest uit en gaan zij het gesprek met hem of haar aan. De intentie van het programma is de drijfveer van de artiesten te ontdekken, wat hebben ze er voor over om het grote succes te behalen. Geen genrebeperkingen of andere barrières, gewoon nieuwe talenten die de mogelijkheid krijgen om zich te presenteren aan de luisteraar en hun verhaal te vertellen.

Onze favoriete uitzendingen:

 • #08 – Moon Moon Moon // AVA NOVA. In deze podcast komt het gezicht achter multimediaproject Moon Moon Moon, Mark Lohman en AVA NOVA-zangeres Robin Dirksen aan het woord. Er wordt gesproken over het belang van popopleidingen, vrijheid in het schrijven van muziek en wat de overeenkomst is tussen Walt Disney en Moon Moon Moon.
 • #10 – Jay-Way // Maggie Brown. Rapper Jay-Way is een vreemde eend in de Nederlandse hiphop, hij vloekt niet en hij rapt in het Engels. Met deze rapper lopen ze de tijdlijn van Nederlandse hiphop af. Met de band Maggie Brown word er besproken wat een indieband zoal tegen komt op de weg naar succes.
 • #04 – Judy Blank // Lone Wolf. Judy Blank deed mee aan De Beste Singer-Songwriter Van Nederland in het jaar dat Michael Prins, Lucas Hamming en Maaike Ouboter ook meededen. Nu, zes jaar later jaagt de countryzangeres een carrière na in Amerika. Aan de andere kant wordt er gekeken naar hoe een relatie met een band gecombineerd kan worden bij Lone Wolf.

Studio De Wit
Doorgewinterd popjournalist Job de Wit gaat op bezoek bij verschillende Nederlandse artiesten. Tijdens de interviews probeert De Wit de persoon achter de muziek te vinden en de artiest zoveel mogelijk zijn verhaal te laten doen. In de eerste serie sprak de presentator met artiesten die hijzelf interessant vindt, in het tweede seizoen ligt de focus op artiesten die buiten de landsgrenzen hun succes willen behalen. In een uurtje ben je een hoop informatie rijker en heb je het gevoel dat je de artiest ook een beetje kent.

Onze favoriete uitzendingen:

 • Faberyayo. De rapper van De Jeugd Van Tegenwoordig maakt zelf podcasts, schrijft boeken en is solo ook bezig met muziek, niets nieuws. Net als dat Yayo een leuk en interessant persoon is, iemand die een gesprek kan voeren en intelligente dingen zegt. Daarbij probeert Job de Wit niet de open deuren in te trappen maar een andere invalshoek te vinden door de persoon achter de artiest als uitgangspunt te nemen, in plaats van de zoveelste Watskeburt!?-vraag.
 • Sophie Winterson. Volgens De Wit is Sophie Winterson een van de meest ondergewaardeerde artiesten van Nederland. De focus van Winterson ligt met name op de buitenlandse markt en daar is de presentator ook benieuwd naar.  Ook komt zus Cato van Dijck (My Baby) en de band The Soldiers waar ze met Cato en broer Joost in zat.
 • Big2. Nog een rapper. Die lange jongen van The Opposites vertelt openhartig over het ontstaan en het uit elkaar gaan van een van de allergrootse Nederlandse hiphopacts. Van de eerste momenten op de middelbare school tot de Alpha op Lowlands, alles komt langs om te eindigen met een ontzettend eerlijk verhaal over zijn oud-bandmaat Willem.

Al deze podcast zijn te vinden op Spotify en in de podcastapp op je smartphone.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

De vijf beste Nederlandse muziekpodcasts (achtergrond) | OOR