achtergrond

Festivaltip: New Fall Festival

Van 15 tot en met 19 november vindt in Düsseldorf het New Fall Festival plaats. Het motto van het festival is ‘prachtige plekken, prachtige muziek.’ En die leus wordt nageleefd. Sinds de eerste editie in 2011 gaat het New Fall Festival voor een spectaculaire concertbeleving waarbij performances worden gegeven in de mooiste zalen. Meervoud. Op maar liefst acht verschillende locaties in het centrum van Düsseldorf (en vijf locaties in Stuttgart) zullen artiesten als Thurston Moore, Julien Baker, Destroyer, ons eigen Kensington, Austra, tUnE-yArDs en Michael Kiwanuka hun kunstje vertonen. OOR spit door de programmering en tipt drie acts die je niet mag missen.

Julien Baker – donderdag, 22.00 uur, Bachsaal, Düsseldorf

Midden in de stad staat de terracotta-gekleurde bakstenen Johanneskirche. In een zijzaal daarvan, de Bachsaal, zal op de donderdag van het festival het gezang van Julien Baker te horen zijn. Haar debuut Sprained Ankle uit 2015 is een klassiek singer-songwriter-album: gitaarmuziek en tekstuele wijsheden. Simpele wijsheden, maar zo waardevol dat het fijn is dat iemand je er af en toe aan herinnert. De zangeres is nu terug met een nieuwe plaat: Turn Out The Lights, die alleen maar nog nieuwsgieriger maakt naar haar liveperformance.

Thurston Moore – zaterdag, 22.00 uur, Bachsaal, Düsseldorf

Wie Thurston Moore zegt, zegt Sonic Youth, het was zijn band. Ook die van Kim Gordon, Lee Ranaldo, Steve Shelley en Mark Ibold, maar het brein van Moore drukte een vette stempel op de sound van de band. Na de scheiding tussen Moore en Kim Gordon lastte de band een pauze in. Thurston Moore bracht inmiddels al vier solo-albums uit, werkte samen met ontelbare andere artiesten en hield het niet alleen bij zijn gitaar en stem. Zo verklapte hij in een interview met Pitchfork dat hij zelfs zijn eigen technoplaat heeft gemaakt. Die komt nog, niet onder zijn naam, maar in het internet-tijdperk is zo’n zoektocht een eitje. Geen techno van Thurston op New Fall in ieder geval. Verwacht eerder een handjevol songs van zijn laatste magnifieke plaat Rock N Roll Consciousness, een plaat die opvallend rustgevend is voor de stoot onheil die het met zich draagt.

Destroyer – zondag, 20.00 uur, Capitol Club, Düsseldorf

Het voorlaatste album van Destroyer Dan Bejar (foto), Poison Season, was een bandproject. Zijn nieuwe album ken is dat niet. De inspiratie voor de albumtitel kwam als een openbaring voor Bejan: ‘Ergens vorig jaar kwam ik erachter dat de originele naam voor The Wild Ones (een van de grote Engelstalige ballads van de laatste 100 jaar of zo) ‘Ken’ was. Ik werd fysiek getroffen door deze informatie. In een poging dit gevoel vast te houden, besloot ik de originele titel van dat nummer te liften en het te gebruiken voor mijn eigen doel’, meldt Bejar op de site van zijn label Merge. En zo geschiedde. De plaat voelt klein en persoonlijk, wat vooral te danken is aan het vertellende stemgeluid van Bejar. Teksten worden zo verzorgd en gecontroleerd naar buiten gebracht, dat Bejar net zo goed een vrouw had kunnen zijn en iedereen had het geloofd. Dat is een compliment.

Het New Fall Festival vindt dus plaats van 15 tot 19 november in Düsseldorf én Stuttgart. Vorig jaar was OOR ook al aanwezig, toen zagen we o.a. Wilco, James Rhodes en Agnes Obel. Hoe dat was, lees je hier! Omdat het festival over verschillende locaties verspreid is, koop je kaartjes voor losse shows. Voor veel van die shows zijn nog kaarten te krijgen. Kijk ook even op de website voor een compleet overzicht van het programma en alle andere informatie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Album van het jaar: Janelle Monáe - Dirty Computer
nieuws
Janelle Monáe

Album van het jaar: Janelle Monáe – Dirty Computer

Het was lang spannend, maar Dirty Computer van Janelle Monáe is is door de verzamelde Nederlandse popcritici uitgeroepen tot album van ...
Snaarstrak Editors pakt TivoliVredenburg vakkundig in
concert
Editors

Snaarstrak Editors pakt TivoliVredenburg vakkundig in

Het mag zo onderhand een traditie heten. Nederlands favoriete Britse rockband Editors doet bij iedere albumcyclus een show in een ...

Festivaltip: New Fall Festival (achtergrond) | OOR