achtergrond

OOR tipt: PastPresentFuture

Op de vooravond van het Amsterdam Dance Event organiseert muziekcollectief LUDWIG een futuristisch live-muzieksymposium waarin ze de volgende vraag beantwoorden: toekomstmuziek, hoe klinkt dat eigenlijk? Een experimentele reis door het verleden, heden en de toekomst van de elektronische muziek.

Tijdens PastPresentFuture presenteert LUDWIG de geschiedenis van de eerste elektronische experimenten door Edgard Varèse tot de twintigste eeuw met baanbrekende innovaties, muzikanten en componisten zoals Moondog, Gyôrgy Ligeti en Steve Reich. Jonge muzikanten voeren de moderne klassieken uit.

Eregast van de avond is het electronicaduo Weval, dat voor de gelegenheid een ambientset uitvoert. James Oesi, Maarten Vos (Kytopia) en Bram Hakkens storten zich op Steve Reichs Tehillim met een trio van contrabas, modulaire synth en drums. Neuro-musicoloog Artur Jaschke vertelt over de impact van muziek op het brein en Aart Strootman presenteert zijn meest recente project: print-yourself 3D instrumenten. De Dutch Classical Talent Award-winnares Diamanda Dramm stelt haar instrument in toekomstperspectief en Interbellum, het ambient/minimal-duo Nathan Marcus en Loden Rietveld, onderzoekt met op maat gebouwde instrumenten en een audio-reactieve lichtinstallatie de relatie tussen artiest en publiek.

PastPresentFuture vindt op 16 oktober plaats in Paradiso. Tickets zijn hier verkrijgbaar. Daarnaast worden er nog twee andere PastPresentFuture-avond plaats in het Grand Theatre in Groningen (19-10) en de Stadsgehoorzaal in Leiden (07-12).

Foto: Lisa Boels

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Bloc Party is weer even de beste band van 2005 
concert
Bloc Party

Bloc Party is weer even de beste band van 2005 

Wie zegt wel te hadden verwacht dat Bloc Party de AFAS Live zou uitverkopen, is een leugenaar. Meer dan tien ...
Love Is Magic
album
John Grant

Love Is Magic

Hoe geestig de rake teksten van John Grant soms ook zijn, altijd sijpelt de pijn er dwars doorheen. Leed van ...
MassEducation
album
St. Vincent

MassEducation

Die omhoog gestoken kont op de hoes van Masseduction (2017) was dus niet van Annie Clark zelf, leerden we via ...

OOR tipt: PastPresentFuture (achtergrond) | OOR