achtergrond

Pearl Jam: in 10 stappen van 'Ten' naar 'Gigaton'

OOR en Pearl Jam gaan een eind terug. Waaaaaay back zelfs. Het langst overlevende Seattle-instituut was nog een zijsprong van het opzienbarende Temple Of The Dog toen Mark van Schaick in het najaar van 1991 voor het eerst telefoon kreeg van ene Eddie Vedder. Ten was de plaat, van grunge had nog niemand gehoord en De Sprong? Welke ‘sprong’? Tegen wil en dank groeide Pearl Jam uit tot mega-act en hoe groter, des te schuwer en onbereikbaarder de groep werd. Toch hield OOR de vinger aan de pols, tien platen lang, door lief en leed, met ups en downs. Een accordeon. Ticketmaster. Roskilde. 9/11. Een blokfluit. Met het nieuwe album Gigaton op komst rollen we het hele epos uit. In tien stappen van Ten naar nummer elf – zo lang de schaduw van het succesdebuut strekt.

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, album­recensies en columns van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Such Pretty Forks In The Road
album
Alanis Morissette

Such Pretty Forks In The Road

Als je in de tweede helft van de jaren negentig een clipzender aanzette, was de kans dat er binnen een ...
'Ik heb die mensen in het publiek dus tóch nodig'
ontmoetingen

‘Ik heb die mensen in het publiek dus tóch nodig’

En ook al kennen Ferry (De Kift) en Marien (Moss, Opera Alaska) elkaar niet, in het Hollandse zonnetje komen de ...
A New Day Now
album
Joe Bonamassa

A New Day Now

Joe Bonamassa debuteerde in 2000 veelbelovend met A New Day Yesterday. De toen 22-jarige New Yorker speelde uitstekend gitaar en ...

Pearl Jam: in 10 stappen van 'Ten' naar 'Gigaton' (achtergrond) | OOR