achtergrond
Pop

Popronde OOR Talent: Tom Tukker

De Popronde is de ultieme relatietest voor bands en artiesten. Jongens worden mannen en meisjes worden vrouwen tijdens de drie maanden dat het festival duurt. Alles wat je in je muziekcarrière kunt overkomen gebeurt: van glorieuze optredens, optredens in zalen waar je altijd al eens wilde spelen tot nieuwe fans voor het leven. Sinds de eerste editie van het rondreizende festival in 1994 is de Popronde uitgegroeid tot een even leuke als belangrijke stap in de carrières van de muziekhelden van morgen. Het lijstje van alumni mag er wezen: van Kensington, Racoon en De Staat tot Chef’Special, HAEVN en Blaudzun en nog veel meer. Allemaal gingen ze mee in de karavaan die langs 41 steden in Nederland trekt. Behalve de sterren van morgen zie je hier ook je nieuwe favoriete liveband, die compleet unieke singer-songwriter, de heetste producer(s) en beleef je de beste afterparties. OOR is er ook dit jaar weer bij met een eigen podium. We stellen onze OOR Talents één voor één aan je voor. Vandaag: de enige echte Tom Tukker.

TOM TUKKER
Uit: Amsterdam
Wat: Droefsnoet met piano en escapismegevoelens
Met zo’n naam moet je wel artiest worden. Ook omdat Tom er een handje van heeft de drukte van Amsterdam te willen ontsnappen. En je weet wat ze over Amsterdammers zeggen: die komen niet buiten de A10. Dus is liedjes schrijven een goede oplossing. Dat kan ie. Zo speelde hij eerder met de jongens van Bungalow in Mondae, voordat hij in zijn eentje liedjes ging schrijven aan de piano en besefte dat die niet pasten bij die band. Dus ging hij solo. Vorig jaar zat hij vier maanden in IJsland (verkeerde afslag richting IJburg) en kwam hij eens buiten de A10. De rust van dat land leverde zijn EP Rain op, met daarop het hitje Rain Is Gone. Tom: ‘In IJsland wist ik zeker dat dit is wat ik moet doen in het leven: liedjes schrijven.’ Tom deed al eens eerder mee met de Popronde: ‘Ik hoop weer in de Oude Jan in Delft te spelen. Een postzegel als podium, de drummer speelde vanuit de wc en ik deed tegelijkertijd het geluid en de zangpartijen. Alles ging fout; het keyboard viel om, de kabels van mijn laptop sprongen eruit en we hoorden de drummer niet. En toch was dat het leukste optreden.’ En dankzij de Popronde komt hij ook eens buiten de Ring.

Tom Tukker op de Popronde:
Nijmegen: 14 sept – Regionaal Archief Nijmegen
Roermond: 17 sept – Het Stationsplein
Delft: 21 sept – Steck
Hengelo: 24 sept – The Three Musketeers
Eindhoven: 29 sept – Altstadt
Gouda: 01 okt – So What!
Groningen: 05 okt – Kult
Dordrecht: 08 okt – Bibliotheek Aan Zet
Utrecht: 12 okt – Hofman
Harderwijk: 15 okt – Walhalla
Leiden: 26 okt – Waag, OORpodium
Arnhem : 27 okt – Luxor Live
Middelburg: 09 nov – De Spot
Hilversum: 12 nov – Nul Vijf En Dertig

Foto: Ehlana Polgara

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Popronde OOR Talent: Tom Tukker (achtergrond) | OOR