achtergrond

Popronde OOR Talents: Anna-Rose

Trossen los, de Popronde gaat weer begonnen! Het gratis rondreizende festival vaart vanaf 13 september in Nijmegen weer uit langs veertig steden in het ganse land, om op zaterdag 24 november richting Amstel te koersen en aan te meren bij de Melkweg in Amsterdam voor het Eindfeest. Tegen die tijd hebben 150 bands tien weken lang het ruime sop gekozen en de nagels uit de vloer gespeeld in poppodia, kapperszaken, cafés, restaurants, discotheken, stripclubs, koffiezaakjes, eettenten, bibliotheken, galeries, sportcafés, bierkelders en zelfs een opticien. Er zijn fans gewonnen, vrienden gemaakt en avonturen beleefd, beroepsmuzikanten geboren, dromen waargemaakt en illusies gestorven. Uit dat enorme aanbod van 150 acts koos OOR twaalf acts – eigenlijk dertien, maar een van onze Talents heeft zich helaas teruggetrokken uit de Popronde – uit die je absoluut niet mag missen. Vandaag: Anna-Rose.

Uit: Amsterdam
Wat: pure elektronische popmuziek
Waarom: er is niets lekkerders dan pure pop
Track: ILYF
Wie tipt ze zelf? ‘Donna Blue. Ik vind hun stijl fris en vernieuwend en de look er omheen klopt.’

Wat is er mooier dan de perfecte popsong, zo’n liedje dat met geen koevoet uit je cortex te wrikken is en je te pas (en vooral te onpas) meezingt? Juist, niets. Anna-Rose Clayton gooit binnen de Popronde-selectie dit jaar de hoogste ogen voor pop queen van het festival. De in Engeland geboren maar op vijfjarige leeftijd naar Nederland verkaste Clayton maakte hier direct kennis met de muziekpolitie. Schaamteloze mainstreampop in de lijn van Mø, Tove Lo en Lorde? Dat is verdacht, aldus haar studiegenoten van de popacademie. Niet voor Anna-Rose. ‘Ik vind mainstream pop niet negatief. Het voordeel is dat je zelf ook gewoon schaamteloos mag zijn.’ Waarmee ze niet wil zeggen dat haar muziek inhoudelijks niets te bieden heeft. Debuutsingle ILYF gaat bijvoorbeeld over eerlijkheid, de rijkdom van het westen en het egoïsme dat daaruit volgt. ‘We weten dat bijvoorbeeld de kleding die we bij de Primark kopen onder vreselijke omstandigheden wordt gemaakt in Azië. En toch houden we die situatie in stand door het te blijven kopen.’ Inhoudelijke boodschappen gekoppeld aan supercatchy popliedjes – a spoonful of sugar helps the medicine go down, zeggen ze dan in Engeland.

De Popronde trapt af op 13 september in Nijmegen en trekt dan in tien lange weekenden (donderdag t/m zondag) langs 40 steden. Op 24 november vindt het traditionele slotfeest plaats in Amsterdam. Check de site van de Popronde voor alle data en optredens.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Le Guess Who? 2018: Nachtbrakers en excentriekelingen
concert

Le Guess Who? 2018: Nachtbrakers en excentriekelingen

Le Guess Who?, het immer uitdijende festival met het alsmaar duizelingwekkender wordende blokkenschema. Een cultdingetje is het al lang niet ...
Regeerperiode Slayer ten einde
concert
Slayer

Regeerperiode Slayer ten einde

Met de woorden ‘The end is near’ kondigde Slayer op 22 januari zijn naderende afscheid aan. Na 37 jaar, 12 ...
Anders (Different)
album
De Jeugd Van Tegenwoordig

Anders (Different)

Een creatief hoogtij-jaar voor De Jeugd van Tegenwoordig. Na Luek uit februari is er gewoon alweer een album. Anders (Different) ...

Popronde OOR Talents: Anna-Rose (achtergrond) | OOR