achtergrond

Vijf keer niet te missen op London Calling (+ win tickets)

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober is het weer tijd voor London Calling. Natuurlijk traditiegetrouw in poptempel Paradiso in Amsterdam. En het is dubbel feest, want het festival viert zijn 25te verjaardag! Wat ooit begon als een showcase-avond voor Britse beloftes, is uitgegroeid tot een spectaculaire springplank voor aanstormend internationaal talent. De grote namen van morgen zie je het eerst op London Calling! Gisteren maakte het festival de laatste twee acts bekend: Kolars en Makeness. Omdat het festival 25 jaar bestaat is er bovendien op de zaterdag van 13:00 uur tot 18:00 uur een gratis programma! Maar welke vijf acts mag je het laatste weekend van oktober nou echt niet missen? Wij vertellen je het! En laten je ook nog even weten hoe je gratis tickets kunt winnen…

Big Thief
Het debuutalbum van Big Thief, Masterpiece, dat vorig jaar verscheen, is een zoektocht naar manieren om kwesties als gewelddadige liefde, huiselijk geweld en de dood te verwerken. Op hun nieuwe album, Capacity, worden de grenzen verlegd. Duister klinkt duisterder en het lichte lichter. De muziek is dynamischer en de stem van zangeres Adrianne Lenker is sterker aaneengeregen. Ook live lopen de emoties hoog op, zonder rem. Meeslepend mooi.

(Sandy) Alex G
Alex Giannascoli, alias (Sandy) Alex G, bracht zijn eerste vier albums zelf uit via Bandcamp. Zijn vijfde album, DSU, zorgde vervolgens voor zijn doorbraak en zorgde er tevens voor dat de albums daarvoor, respectievelijk RULES en TRICK, alsnog een traditionele release kregen. Waar DSU duidelijk inspiraties haalt uit westcoast indierock (Elliott Smith, The Softies, The Decemberists) laat nieuwe album Rocket – alhoewel aandachtiger gepolijst – horen dat die invloeden zijn hart nooit hebben verlaten.

Hurray For The Riff Raff
Vijf sterren krijgt ze in The Guardian, de Puerto Ricaanse Alynda Segarra (openingsfoto). En de Britten zijn niet de enigen die The Navigator tippen. Het is een opzienbarend (zesde) album, over een meisje dat haar plaats in de wereld zoekt. Net als de opstandige tiener Segarra, die wegliep uit de Bronx en als straatmuzikant door de States zwierf. Ze landde uiteindelijk in New Orleans, waar ze nu haar New Yorkse roots herontdekt: Patti Smith, Nuyorican soul uit de seventies, salsa, doo-wop, nachtclubjazz, straatpoëzie. Ze verwerkt het allemaal in haar eigen, meer feministische en Hispanic kijk op Americana.

Superorganism
Eerder dit jaar verscheen ineens de enigmatische, maar olijke debuutsingle Something For Your M.I.N.D. van Superorganism. Wie of wat is Superorganism? Dat wist nog niemand. Wel trok het de aandacht van popentiteiten Frank Ocean en Ezra Koenig (Vampire Weekend). Het bleek geen zijproject van Damon Albarn of Kevin Parker (Tampe Impala) te zijn, maar een experiment van een 8-koppig groepje jonge muziekfanaten die, voordat ze besloten samen in een Londens vierkamerappartement te gaan wonen, onderling al tijdenlang, en intercontinentaal, muziek uitwisselde via de e-mail. In de tussentijd zijn er nog twee tracks verschenen, Nobody Cares en It’s All Good, tekenden ze een contract bij Domino Records en verkochten hun allereerste show (600 man) ram uit. Een grote belofte. Ga het zien!

Pinegrove
Pinegrove is het resultaat van de vriendschap tussen zanger Evan Stephens Hall en drummer Zack Levine, die al sinds hun zevende samen muziek maken. Samen groeiden ze door high-school en college heen, namen gitarist Sam Skinner, bassist Adan Carlo Feliciano en toetseniste Nandi Rose Pluckett onderweg mee en ziedaar: Pinegrove. De band vertoont invloeden van punkpop en emo, maar eigenlijk alleen maar omdat hun teksten diepe emotionele vraagstukken over vriendschap en liefde zijn: ‘Ik denk dat veel van mijn melodieën zijn geïnspireerd door conversatieverbuigingen,’ zegt Stephens Hall in een interview met Audiotree. Bijzonder intrigerende band.

London Calling vindt dus plaats op 27 en 28 oktober. Weekendtickets kosten €35,-, dagtickets €20,- en koop je op de website van het festival. Daar vind je ook alle andere informatie over het programma, de gratis zaterdagmiddag. Wil jij nou helemaal gratis naar binnen? Dan heb je misschien geluk! Wij geven namelijk 2×2 passe-partouts weg! Hoef je alleen maar te mailen naar prijsvraag@oor.nl, o.v.v. ‘London Calling’ en ons te vertellen naar welk optreden jij het meest uitkijkt! 

Foto: Sarrah Danziger

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met 2019-releases!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met 2019-releases!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Kies je eigen cd-pakket! Elke maand nieuwe titels!
abo-actie

Kies je eigen cd-pakket! Elke maand nieuwe titels!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Amsterdamse band Fatal Flowers kondigt reünie aan
nieuws
Fatal Flowers

Amsterdamse band Fatal Flowers kondigt reünie aan

De Amsterdamse gitaarrockband Fatal Flowers heeft na bijna dertig jaar een reünie aangekondigd. De Flowers gaan in juni op een uitgebreide ...

Vijf keer niet te missen op London Calling (+ win tickets) (achtergrond) | OOR