interview

Your Better Off Alone: vijf memorabele (solo)concerten

Eddie Vedder komt in z’n eentje naar Nederland om twee shows in de AFAS Live te geven. De zanger van Pearl Jam stond in 2017 ook al drie keer met zijn soloproject in dezelfde zaal. Omdat Eddie niet de enige is die ook zonder zijn band goede shows neer weet te zetten, hebben wij vijf van de meest legendarische shows van artiesten die in eerset instantie vooral bekendheid verwierven met hun band op een rijtje gezet.

Liam Gallagher @ Manchester, 4 juni 2017
De reden van het concert was vreselijk, iets minder dan twee weken eerder was er een aanslag gepleegd na een concert van Ariana Grande in Manchester, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. In korte tijd werden ’s werelds grootste artiesten opgetrommeld om een herdenkingsconcert voor de slachtoffers te geven. Coldplay, Katy Perry, Pharrell en Ariana Grande zelf traden op. Als echt Mancunian kon Liam Gallagher (foto) uiteraard niet ontbreken en aangezien Oasis’ Don’t Look Back In Anger het officieuze lijflied van de overlevenden was, werd het concert van een van de twee Gallagher broertjes nog meer beladen.

Sting @ Villa Il Palagio, Toscane, 11 september 2001
Wederom een trieste gebeurtenis. Sting had maanden voorbereiding voor de opnamen voor zijn live-album All This Time er op zitten. Een selecte groep fans was uitgenodigd om het concert in de tuin van zijn Toscaanse villa bij te wonen op 11 september 2001. In de loop van de dag kwam het nieuws van de aanslagen op het World Trade Center in New York. De show van de zanger van The Police ging door, maar de avond was liep anders dan vooraf de bedoeling was.   

Roger Waters @ De Berlijnse Muur, 21 augustus 1990
De muur was al neer, maar het concert van Roger Waters in het voormalig niemandsland tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz was ontzettend bijzonder. The Wall uitvoeren op de plek waar een jaar geleden nog de muur Berlijn opdeelde in oost en west. Daarnaast waren er gastoptredens van onder andere The Scorpions, Joni Mitchell en Bryan Adams. Twee uur lang speelde de Pink Floyd-zanger op de plek die twee werelden van elkaar scheidde.

Peter Tosh @ Pinkpop, 4 juni 1979
Het concert van het ex-lid van The Wailers was van zichzelf niet persé heel bijzonder. De Jamaicaan speelde op het festival, dat toen nog in Geleen plaatsvond, zijn reggaeset en dat was het. De mythische status van het concert komt voornamelijk om wat er niet gebeurde. Mick Jagger stond in de coulissen om samen met Tosh de single Don´t Look Back te spelen, waarmee beide heren een hit hadden. Of het nou is omdat Jagger te dronken was of omdat de Stones-zanger afgeschrikt werd door de aanwezigheid van televisiecamera’s, feit is dat Mick Jagger pas in 2014 voor het eerst op het podium van het Limburgse festival stond, in plaats van in 1979.

Annie Lennox (en David Bowie) @ Wembley, 20 april 1992
Om Freddie Mercury nog een keer te eren kwamen de groten der aarde een keer bij elkaar om in Wembley een gigantische tribute te doen aan de zanger. George Michael, Guns N’ Roses, Metallica, Zucchero en iedereen die er een beetje toe deed was er om samen met Queen de hoogtepunten uit Freddies carrière te spelen. Annie Lennox zong samen met David Bowie Under Pressure, wat een van de absolute hoogtepunten van het concert bleek te zijn. Naast de prachtige uitdossing van de zangeres is de uitvoering van Mercurys vocalen door de ex-zangeres van The Eurythmics geweldig.

Foto: Luuk Denekamp

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Your Better Off Alone: vijf memorabele (solo)concerten (interview) | OOR