album
PUNKROCK

GREEN DAY

21st Century Breakdown

REPRISE/WARNER

Sinds megasucces American Idiot – zes miljoen verkochte exemplaren – zit Green Day vol met pretenties. Ook album nummer acht is een hedendaagse rockopera, opgedeeld in drie hoofdstukken. In achttien (!) nummers vertelt 21st Century Breakdown het verhaal van twee tieners die op de vlucht zijn na de puinhopen die Bush na acht . . .

Green Day grijpt namelijk terug op kortere nummers. Weg met die ellenlange in- en outro’s die American Idiot domineerden. Dat wil overigens niet zeggen dat de band weer net zo klinkt als op doorbraakplaat Dookie (1994). Op 21st Century Breakdown horen we een combinatie van de oude en nieuwe Green Day. En eerlijk gezegd is dit album op z’n best als de groep onder aanvoering van Billie Joe Armstrong klinkt zoals vroeger: to the point, puntig en catchy. Zoals op sterke single Know Your Enemy en het chaotische Murder City. Op ‘Green Day nieuwe stijl’-nummers als Restless Heart Syndrome en in de titelsong wil je de drie persoonlijk peper in hun achterste komen steken. Kom op, jullie zijn een punkrockband! En zo is 21st Century Breakdown slechts een halfgeslaagd album. Een album dat het succes van American Idiot ongetwijfeld zal overtreffen. Dat dan weer wel. Hoe het afloopt met onze helden Gloria en Christian? Ze zien het licht. Uiteraard.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)
5 jaar geleden
SOUNDGARDEN

In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)

De stem van Chris Cornell bewijst in de filmpjes nog steeds waarom hij tot de beste rockzangers van onze moderne ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...

Recensie: GREEN DAY - 21st Century Breakdown (album) | OOR