album
PUNKROCK

GREEN DAY

21st Century Breakdown

REPRISE/WARNER

Sinds megasucces American Idiot – zes miljoen verkochte exemplaren – zit Green Day vol met pretenties. Ook album nummer acht is een hedendaagse rockopera, opgedeeld in drie hoofdstukken. In achttien (!) nummers vertelt 21st Century Breakdown het verhaal van twee tieners die op de vlucht zijn na de puinhopen die Bush . . .

Green Day grijpt namelijk terug op kortere nummers. Weg met die ellenlange in- en outro’s die American Idiot domineerden. Dat wil overigens niet zeggen dat de band weer net zo klinkt als op doorbraakplaat Dookie (1994). Op 21st Century Breakdown horen we een combinatie van de oude en nieuwe Green Day. En eerlijk gezegd is dit album op z’n best als de groep onder aanvoering van Billie Joe Armstrong klinkt zoals vroeger: to the point, puntig en catchy. Zoals op sterke single Know Your Enemy en het chaotische Murder City. Op ‘Green Day nieuwe stijl’-nummers als Restless Heart Syndrome en in de titelsong wil je de drie persoonlijk peper in hun achterste komen steken. Kom op, jullie zijn een punkrockband! En zo is 21st Century Breakdown slechts een halfgeslaagd album. Een album dat het succes van American Idiot ongetwijfeld zal overtreffen. Dat dan weer wel. Hoe het afloopt met onze helden Gloria en Christian? Ze zien het licht. Uiteraard.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Grohl reageert op aanklacht van 'Nevermind-baby'
nieuws

Grohl reageert op aanklacht van ‘Nevermind-baby’

Dave Grohl heeft (heel kort) gereageerd op de aanklacht van Spencer Elden, die als baby op de cover van 'Nevermind' ...

Recensie: GREEN DAY - 21st Century Breakdown (album) | OOR