indie

BEAK >

>>>>

INVADA RECORDS

Portishead heeft inmiddels de legendarische status bereikt en zou elke nieuwe show die ze aankondigen gelijk uitverkopen. Maar Geoff Barrow vermaakt zich als drummer en zanger al vijftien jaar vooral met Beak>, een onder-de-radar trio dat onderkoelde krautrock met experimentele elektronica in de lijn van Can speelt.

Bassist/zanger Billy Fuller zit vaker op het podium dan dat hij staat en toetsenist/gitarist Will Young heeft ook nog nooit een performance-prijs gewonnen. Bij Beak> draait het om niks anders dan de muziek. Dit vierde album (opvolger van >>>, maar dat had u al geraden) is wederom een fraai werkstuk geworden. Beak> legt over de gehele linie een minimaal geluidstapijt vol repetitieve patronen neer waarin het regelmatig spookt, maar die ook vol bedwelmende melodieën zit. Neem Strawberry Wine, dat met een kerkachtige orgelpartij begint, waarna zich langzaam een spannende krautgroove ontvouwt.

Het samenspel tussen een gortdroge bas- en drumpartij met snerpend orgelwerk maakt The Seal spannend, dat komt heel dichtbij het Can-geluid. De vroege Pink Floyd (Windmill Hill) en The Notwist (Ah Yeh) zijn ook referenties die naar boven komen. Hungry Are We is een ontwapenend psychedelisch folkliedje en tijdens Denim schrikken we bijna van een gitaarpartij met distortion. De muziek van Beak> is heel bescheiden opgezet maar spreekt een plaat lang tot de verbeelding.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Recensie: BEAK > - >>>>