album
HIPHOP/DANCE

DIVERSE ARTIESTEN

A Complete Introduction To Sugar Hill Records

SANCTUARY/UNIVERSAL

‘I said a hip hop, the hippie the hippie, to the hip hip hop, and you don’t stop, rockin’ to the bang bang boogie.’ De woorden zijn al net zo losgeweekt van het origineel als ‘a-wop-bop-a-loo-bop-a-lop-bam-boom!’ Ze maken deel uit . . .

Rapper’s Delight van The Sugarhill Gang was de eerste rapplaat die de Top 40 haalde en een vliegende start voor het gelijknamige label van het New Yorkse echtpaar Joe en Sylvia Robonson, van wie de laatste in de jaren vijftig en zeventig als zangeres hits scoorde en nu optrad als producer. Over de alsmaar herhaalde breakdown van Chics discohit Good Times rapten Wonder Mike, Big Bank Hank en Master Gee de eerste hiphopcoupletten in ons collectieve geheugen. De bijna vijftien minuten durende 12-inch uit oktober 1979 opent deze 4-cd-box met bekende (The Message, White Lines, Scorpio, Break Dance – Electric Boogie, Apache, 8th Wonder) en minder bekende clubhits van The Sugarhill Gang, Grandmaster Flash & The Furious Five, Positive Force, Spoonie Gee, Treacherous Three (met Kool Moe Dee) en West Street Mob. Tezamen overbrugden ze tussen 1979 en 1984 het gat van disco, funk en go-go naar hiphop – aanvankelijk een lucratieve novelty, maar al gauw een spiegel van het leven zelf (zie: The Message) en op z’n best een nieuwe, innovatieve kunstvorm (zoals de eerste samplecollage The Adventures Of Grandmaster Flash On The Wheels Of Steel). Dit is de old school. Geen 2Pac of Biggie, maar de echte grondleggers. Hun rhymes en beats klinken nu wat langdradig en vrijblijvend (altijd maar weer die plukbas van Doug Wimbish!), maar zijn afgelopen dertig jaar in hiphop- en dancekringen bijna even vaak gesampled als de drummer van James Brown. Van de Funky 4 naar de Beastie Boys… That’s The Joint!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DIVERSE ARTIESTEN - A Complete Introduction To Sugar Hill Records (album) | OOR