album
Pop

COLDPLAY

A Head Full Of Dreams

PARLOPHONE/WARNER

In Fun, een van de hoogtepunten van Coldplay’s zevende album, blikt voorman Chris Martin tevreden terug op de verbroken relatie die hem een jaar geleden nog eenzaam op de bank plaatste. ‘I know it’s over, I know it’s done, but didn’t we have fun?’ zingt hij . . .

In veel opzichten is deze door het Noorse duo Stargate (bekend van onder andere Atomic Kitten, Rihanna en Shakira) geproduceerde popplaat namelijk het slechtste wat Coldplay ooit heeft gedaan. Zo lijkt een aantal van de beste melodieën rechtstreeks overgenomen uit andermans hitsingles en zijn de teksten bij vlagen tenenkrommend. ‘My heart is a gun; army of one’, brengt Martin op een dieptepunt. Maar tegelijkertijd is A Head Full Of Dreams een suikerzoete trip vol kleurrijke geluiden, aangevoerd door een starry-eyed zanger die de clichés vol overtuiging uit zijn smoel schiet. Een album vol leuke liedjes waar je vrolijk van gaat worden, zolang je maar negeert dat je naar een band luistert die muzikaal teveel in huis heeft om zó zwaar op hun producers te leunen. Dat doet Coldplay namelijk al vanaf de eerste (titel)track, een druk en dansbaar feest dat uiteindelijk in een 30 Seconds To Mars-meezingclimax uitmondt. Maar ook in desalniettemin geslaagde uitstapjes naar disco en funk (Adventure Of A Lifetime), een poging tot r&b-clubtrack (Hymn For The Weekend, met Beyoncé) en – even slikken – een Black Eyed Peas-achtige electropop- en rap-hybride (de niet heel goed verborgen track X Marks The Spot), inclusief een will.i.am-waardige tekst. Niets is te gek voor de Britten, die met dit album kunnen rekenen op een daling van de gemiddelde leeftijd van hun fanbase. Al worden de ‘Oldplay’-liefhebbers natuurlijk niet helemaal vergeten. Pianoballad Everglow, gitaarpopsong Birds en vooral afsluiter Up&Up (met assists van een gospelkoor én Noel Gallagher) bevatten niet helemaal dezelfde elementen, maar wel dezelfde meeslepende magie als de klassieke songs Fix You en Clocks. A Head Full Of Dreams is allesbehalve een muzikaal meesterwerk, maar stiekem wel de leukste Coldplay-plaat in – op zijn minst – tien jaar tijd.

Het nieuwe Coldplay-album gratis hebben? Neem dan nu een abonnement op OOR! Klik hier voor meer info.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: COLDPLAY - A Head Full Of Dreams (album) | OOR