album
ROCK

LINKIN PARK

A Thousand Suns

WARNER

Linkin Park is volkomen de weg kwijt. Met Minutes To Midnight (2007) maakten ze al geen beste beurt, op nieuweling A Thousand Suns stijgt de zelfoverschatting van de band naar grote hoogte . . .

Zo is er een thema: (kern)oorlog en politiek. Klinkt diepzinnig, toch? Na een intro horen we flarden uit een interview met Robert Oppenheimer, leider van het team dat de eerste atoombom maakte, uit 1965. Openingstrack Burning In The Skies – na een intro en de speech het eerste echte nummer – gaat vervolgens op dat thema door. Tenminste, dat wil Linkin Park ons laten geloven. ‘I’m swimming in the smoke / Of bridges I have burned / So don’t apologize / I’m losing what I don’t deserve’, zingt een immer gekwelde Chester Bennington, hierbij begeleid door een saai pianodeuntje. De rest van het album is al niet veel beter. Alleen op Blackout horen we even weer de screams en scratches die Hybrid Theory (2000) tot een klassiek album maakten. De raps van Mike Shinoda zijn kinderlijk, de bombast verhult de leegte niet en van de vijftien nummers blijven er maar negen over als we het intro en intermezzo’s met gedeeltes uit historische speeches niet meetellen. Wat woorden van grote denkers tussen je nummers proppen, maakt van een album nog geen conceptalbum, lieve jongens. Linkin Park wil Radiohead zijn. En Public Enemy. En Rage Against The Machine. A Thousand Suns zorgt dat Linkin Park voor altijd dat bandje zal blijven met dat ene geweldige album dat daarna krampachtig probeerde vernieuwend te zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Recensie: LINKIN PARK - A Thousand Suns (album) | OOR