album
Pop

SIMPLE MINDS

Acoustic

CAROLINE/UNIVERSAL

Een van de weinige verrassingen tijdens het meest recente Simple Minds-optreden in Nederland (HMH, november 2015) was de semi-akoestische uitvoering van The American. Geen gierende gitaren van Charlie Burchill, geen heipalendrums van Mel Gaynor, maar een subtiele, stripped-down versie die het liedje zowaar een nieuwe dimensie meegaf. Dat smaakte naar meer, vonden de Schotse veteranen zelf ook en dus ligt er nu een compleet ‘akoestisch’ album met bewerkingen van zo’n beetje alle grote successen op de fan te wachten.

Grote vraag is wat er van een song als New Gold Dream overblijft als de hemelbestormde synthesizers en stuwende beats ontbreken. En wat je in deze context kunt met een nummer dat, zoals Waterfront, rond een repeterend basloopje is opgebouwd. Niet zo veel. New Gold Dream en Waterfront zijn leuk voor de verzameling, maar in hun semi-akoestische jasje ook niet meer dan voorspelbare doorslagjes van het origineel. Het is vooral aan meestergitarist Burchill te danken dat de meeste liedjes nog enigszins te pruimen zijn en in enkele gevallen (Someone Somewhere In Summertime, Speed Your Love To Me en The American dus) iets toevoegen aan het overbekende oeuvre. Maar hoe knap hij ook met delays, galm en aanverwante effecten goochelt, bekende krakers Sanctify Yourself, Don’t You en Alive And Kicking voelen toch vooral als plichtmatige exercities en zullen, net als de rest van de plaat, alleen de fanatiekste volgers aanspreken.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...