album
rock

Albert Hammond Jr.

Francis Trouble

RED BULL/SUBURBAN

Albert Hammond Jr. is natuurlijk met een zilveren lepel in zijn mond geboren, maar ook zijn geboortehuisje heeft een kruisje, zo leren we van Francis Trouble. Hammonds moeder kreeg in 1979 een miskraam, niet wetende dat ze op dat moment nóg een baby droeg. Albert Jr. dus, die een paar maanden later gezond ter wereld kwam.

Dat is het uitgangspunt van Francis Trouble, waarop de Strokes-gitarist lijkt te fantaseren over samen opgroeien met zijn nooit geboren tweelingbroer en zo ook zijn eigen wilde jaren nog eens onder de loep neemt. Dat verhaal kan genegeerd worden, want Francis Trouble bevat muzikaal vooral messcherpe gitaarpopsongs boordevol lust for life. Het geeft de plaat wel een emotionele en soms getergde laag mee, die ervoor zorgt dat geen enkel liedje eendimensionaal overkomt. Sinds Hammond een jaar of vijf geleden zijn verslavingen overwon, klinkt hij – het cliché valt niet te omzeilen – als herboren. Dat was al zo op Momentary Masters (2015) en Francis Trouble is nog beter. Bijna elk liedje is puntig, aanstekelijk en zit vernuftig in elkaar. Van powerpopknallers als DvsL en Far Away Truths tot meer bedachtzame popsongs als Tea For Two en Rocky’s Late Night, Francis Trouble klinkt verfrissender en geïnspireerder dan alles wat The Strokes de afgelopen tien jaar uitbrachten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Albert Hammond Jr. - Francis Trouble (album) | OOR