album
PUNK

FLIPPER

Album Generic Flipper / Gone Fishin' / Public Flipper Limited / Sex Bomb Baby

DOMINO/MUNICH

Enkele trivia vooraf. Kurt Cobain poseert op de hoes van In Utero in een zelfgemaakt Flipper-shirt. Moby claimt ooit twee dagen frontman Will Shatter tijdens een tournee te hebben vervangen ‘omdat hij al hun songs kende’. Rick Rubin produceerde in 1993 hun (mislukte) comebackplaat American Grafishy en bracht ook Album – Generic Flipper opnieuw uit, zes jaar nadat Shatter aan een heroïneoverdosis was overleden. Tussen december 2006 en september 2008 maakte Krist Novoselic deel uit van het herenigde Flipper. Met hem namen ze een studio- (Love) en een liveplaat (Fight) op, die ze in mei van dit jaar in eigen beheer uitbrachten. Een zwik heruitgaven én een nieuwe tournee (november in ons land) maken de tweede comeback compleet.

Album – Generic Flipper (1982) geldt als een Amerikaanse punkklassieker, ook al werden alle punkconventies overhoop gespeeld. De muziek van Flipper was langzaam, zompig, psychotisch, ronduit vals en opzettelijk slecht gespeeld, de teksten zo dom en betekenisloos mogelijk. ‘She’s a sex bomb, my baby, yeah’ is wel hun bekendste, lomp geschreeuwd en eindeloos herhaald in culthit Sex Bomb. ‘Life! Life! Life is the only thing worth living for!’ (ad infinitum in Life) verwoordde het nihilisme waarmee de band uit San Francisco zich een unieke plek tussen de punk- en de meer arty scene rond het Subterranean-label verwierf. Opvolger Gone Fishin’ (1984) was nog iets donkerder, maar maakt nu, net als toen, nauwelijks indruk, evenals de beroerd opgenomen liveplaat Public Flipper Limited – Live 1980-1985 (uit 1986). Sex Bomb Baby (1987) koppelt de eerste singles Love Canal/Ha Ha Ha, Sex Bomb en Get Away aan enkele rarities, zoals de allereerste bandopname Earthworm (van SF Underground uit 1979) en is een prima instapper in de maffe wereld die Flipper heet(te) en van doorslaggevende invloed is geweest op bands als Melvins en Nirvana.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
album
Courtney Barnett & Kurt Vile

Lotta Sea Lice

De eerste single van de andere Courtney en Kurt, Over Everything, was de perfecte synthese van beider stijlen: aanstekelijk eigenzinnig ...
winactie
The Waterboys

Tickets voor The Waterboys in AFAS Live

Op woensdag 15 november staan de folkrockers van The Waterboys in AFAS Live. En jij kunt daarbij zijn, want OOR ...