album
indie

Alt-J

Reduxer

INFECTIOUS/PIAS

Wie verder kijkt dan alleen de reguliere albums van het Britse Alt-J weet dat de mannen al vanaf het begin dol zijn op het (laten) remixen en herinterpreteren van hun werk. Sla er Spotify maar op na: de lijst met mixen, versions en re-shapes is werkelijk duizelingwekkend.

En dat terwijl het bronmateriaal zelf vaak al zo vol zit met ideeën, vondsten, citaten en wonderlijke mash-ups van indiepop, folk, elektronica, progrock, triphop en ambient. Intussen is het eind nog lang niet in zicht. Sterker nog, Reduxer zet er weer eens doodleuk een extra mistbank voor. De plaat bevat elf herbewerkingen van tracks van het vorig jaar verschenen Relaxer, waarbij de groep hulp kreeg van een jaloersmakend legertje rappers en producers, waaronder Danny Brown, Pusha T, Little Simz, Rejjie Snow, The Alchemist en Twin Shadow. Maar ook een r&b-zanger als Jimi Charles Moody krijgt de ruimte: hij mag het oorspronkelijk nogal baldadige Hit Me With That Snare vocaal volledig naar zich toe trekken. Iets wat mafkees Danny Brown op de Alchemist x Trooko Version van Deadcrush (volgt u nog?) dan weer te weinig doet. Écht surrealistisch – en niet per se interessanter – wordt het als er in Pleader (Trooko Version), 3WW (Lomepal Version) en In Cold Blood (Kontra K Version) achtereenvolgens een Spaanse, Franse en Duitse rapper mogen opdraven. Ik bedoel, je kan als band je grensverleggende ambities natuurlijk ook iets te letterlijk nemen. Voor de rest vormen de – soms radicaal richting hiphop en r&b opschuivende – herinterpretaties op Reduxer een toverbal waarop het een tijdje lekker kauwen is, maar te vrezen valt toch dat de gemiddelde Alt-J-liefhebber zich erin verslikt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Alt-J - Reduxer (album) | OOR