album
INDIE

XIU XIU

Always

BELLA UNION/V2

‘If you’re wasting your life, say hi.’ De eerste woorden op de achtste studioplaat van Xiu Xiu. Fijne binnenkomer. En Jamie Stewart somt meteen nog wat ongemakken op. ‘If you are stitching your wrists, say hi.’ ‘If your curtains are closed, yet you are still standing behind it . . .

Voorganger Dear God, I Hate Myself schreef hij grotendeels op zijn Nintendo en ook nu had hij van het productiebudget net een bak nasi bij de Chinees kunnen halen. Had hij hangend boven een bord tofu kunnen mijmeren over de liedjes die hij geschreven heeft over ‘een Afghaanse tiener die voor de kick vermoord wordt door Amerikaanse soldaten’ (Gul Mudin), ‘de seksuele uitbuiting van Chinese migranten’ (Factory Girls) en de ‘kopzorgen van een jonge zwangere vriendin’ (I Luv Abortion). Soms vraagt hij echt te veel van de luisteraar. Zijn pleidooi voor abortus is kakofonisch muziektheater. Virgin Prunes en Foetus, zo dramatisch gaat hij hier tekeer. Always is daarom niet zijn beste plaat. Maar hij bevalt me beter dan de gotische new wave-albums die hij recentelijk met Zola Jesus (als Former Ghosts) maakte.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: XIU XIU - Always (album) | OOR