album
AVANT-GARDE

AMBROSE AKINMUSIRE

On The Tender Spot Of Every Calloused Moment

BLUE NOTE/UNIVERSAL

Ambrose Akinmusire is een van de jonge sterren van de internationale jazz. Trompettist Christian Scott, slagwerker Makaya McCraven en de saxofonisten Kamasi Washington en Shabaka Hutchings bevinden zich in dezelfde categorie. De Amerikaanse trompettist is met zijn gevarieerde on the tender spot of every calloused moment toe aan zijn vijfde plaat voor Blue Note.

Akinmusire is een muzikant die zijn publiek kan uitdagen met veeleisende composities. Hij beschikt ook over het speelse van Lester Bowie, de tederheid van Chet Baker en de onverschrokkenheid en veelzijdigheid van Miles Davis. Zijn musici geeft hij de ruimte. Zo mag bassist Harish Raghavan zich in An Interlude (That Get’ More Intense) even Charlie Haden wanen. En pianist Sam Harris is complementair aan Akinmusire, zoals McCoy Tyner dat was aan John Coltrane. Akinmusire brengt coole hommages aan Roscoe Mitchell (The Art Ensemble Of Chicago) en trompettist Roy Hargrove. Een elektrische piano heeft het alleen voor het zeggen in Hooded Procession (Read The Names Outloud). Met dit stuk vol trage plechtigheid wil Akinmusire de aandacht richten op Afro-Amerikanen die te maken hebben met racisme en ander onrecht. Het had niet in een betere tijd kunnen uitkomen en zorgt met zijn verstilling voor een krachtig einde van een aangrijpende en fascinerende jazzplaat.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: AMBROSE AKINMUSIRE - On The Tender Spot Of Every Calloused Moment (album) | OOR